Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Νότια Κορέα για την προώθηση μιας στρατηγικής συνεργασίας, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργό Χαν Ντουκ-σόο, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα, εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στην περιοχή.

Ο Σι είχε συνομιλίες με τον Χαν στην πόλη Χανγκτσόου, πριν από την τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV. Η δέσμευση αυτή περί συνεργασίας διατυπώθηκε πριν από τις προγραμματισμένες τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας που θα διεξαχθούν στη Σεούλ στις 26 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη τριμερή σύνοδό έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Ο Σι είπε στον Χαν ότι θα εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap. Στην κινεζική ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για μια πιθανή επίσκεψη.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε μετά την επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία, ένα γεγονός που προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Η Κίνα φαίνεται να καταβάλει προσπάθεια να αντισταθμίσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή που έχει διαμορφώσει μια «σφιχτή» συμμαχία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα με διπλό μέτωπο ενάντια στην Πιονγιάνγκ και το Πεκίνο, ενώ η Ταϊβάν συγκεντρώνει όλες τις αντιθέσεις των δύο μεγάλων στρατοπέδεων (ΗΠΑ-Κίνα) αυτή τη στιγμή.