Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχους σε δεύτερο βαθμό τον μητροπολίτη Ζίχνης και Νευροκοπίου κι έναν πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης για υπεξαίρεση θρησκευτικών κειμηλίων από τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στην Αγγίστα Σερρών.
Οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με τριετή αναστολή, ενώ πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, προς 5 ευρώ/ημερησίως, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.
Η υπόθεση αφορούσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θρησκευτικά κειμήλια χρονολογίας προ του 1830, όπως δισκοπότηρα και ιερός σταυρός, που επρόκειτο να δοθούν για συντήρηση και επισκευή. Κάτοικος της περιοχής διαπίστωσε την απουσία τους όταν θέλησε να τα φωτογραφήσει για τις ανάγκες εκπόνησης μελέτης.
Οι κατηγορούμενοι δεν παρέστησαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους, που αρνήθηκαν την κατηγορία ισχυριζόμενοι ότι μετά την συντήρησή τους τα κειμήλια επιστράφηκαν. Στο εδώλιο είχε καθίσει κι ένας ιερέας αλλά αθωώθηκε στο πρωτόδικο δικαστήριο.
