Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη -με την αρωγή φιλικών ΜΜΕ- να υποβαθμίζει το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, όμως οι διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν διαφορετική άποψη. Η επίσκεψη αντιπροσωπείας 8 καταξιωμένων ανεξάρτητων διεθνών οργανισμών στη χώρα μας αυτήν την εβδομάδα (25-27/9) αποδεικνύει ότι στο εξωτερικό έχει σημάνει τα τελευταία χρόνια σήμα κινδύνου για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ομάδα Media Freedom Rapid Response (MFRR), την οποία συγκροτούν διεθνείς οργανώσεις για την προστασία της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του λόγου, η κοινή αποστολή στην Αθήνα στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών έχει ως στόχο να εξεταστεί κατά πόσο τηρούνται ο πλουραλισμός και η ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα, όπως και να αποσαφηνιστεί «ο αντίκτυπος των μέτρων που έλαβαν οι Αρχές για την αντιμετώπιση» των απειλών κατά του Τύπου.
Επιπλέον θα εξεταστούν οι «απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, η ατιμωρησία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον τους, η παρακολούθηση (σ.σ. σκάνδαλο υποκλοπών), όπως και οι νομικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των Στρατηγικών Αγωγών κατά της Δημόσιας Συμμετοχής (SLAPPs)».
Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από εκπροσώπους όσων απαρτίζουν το MFRR, όπως η ARTICLE 19 Europe, το European Center for Press and Media Freedom (ECPMF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Free Press Unlimited (FPU), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και το Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT).
Επιπλέον στην αποστολή συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) καθώς και των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (ΡΧΣ). Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία έκθεση των ΡΧΣ η Ελλάδα παραμένει στα «τάρταρα» ως προς την ελευθερία του Τύπου, στον πάτο της Ε.Ε. και των Βαλκανίων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με κορυφαίους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, πολιτικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους του κράτους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Στις 27 Σεπτεμβρίου, η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για να παρουσιάσει αρχικές παρατηρήσεις και συστάσεις, ενώ μες στο φθινόπωρο αναμένεται να δημοσιευτεί λεπτομερής έκθεση σχετικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το MFRR, δηλαδή ο πανευρωπαϊκός μηχανισμός παρακολούθησης των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εξέδωσε έκθεση για την Ελλάδα με την οποία περιέγραφε την κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και το 2022. Επιπλέον, το MFRR είχε καυτηριάσει και τον ρόλο που έπαιξε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στην παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ να ερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών.
● Την Πέμπτη ξεκινά στην Αθήνα το δεύτερο Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας 2023, μια πρωτοβουλία του iMEdD, στον χώρο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στην Πειραιώς 260. Αναμένονται αρκετές εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο και ομιλίες για πλήθος θεμάτων πάνω από 100 διακεκριμένων επαγγελματιών του χώρου. Το Σάββατο το απόγευμα (18.00) στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνεται συζήτηση με θέμα: «Πρέπει να μιλήσουμε για την Ακροδεξιά. Αλλά πώς;», στην οποία συμμετέχουν ο Δημήτρης Ψαρράς της «Εφ.Συν.» και οι δημοσιογράφοι Αντουάν Μαλό, Φλόρα Γκαραμβόλγκι και Λευτέρης Μπιντέλας.
