Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το Παγκόσμιο Κύπελλο των γυναικών, που διεξάγεται στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, το πρώτο με 32 ομάδες στο ρόστερ, έχει μέχρι στιγμής τα πάντα: εντυπωσιακά φαβορί, συναρπαστικά αουτσάιντερ και μεγάλα ονόματα που έμειναν στα μέσα του δρόμου. Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και σήμερα ξεκινάει το πραγματικό τουρνουά με τους πρώτους αγώνες για τη φάση των 16.

Η διοργανώτρια Αυστραλία είναι παρούσα και θα αγωνιστεί κατά της Δανίας, ενώ η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία -κατά πολλούς το πρώτο φαβορί για το τρόπαιο- αντιμετωπίζει τη Νιγηρία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κόντρα ανάμεσα σε δύο πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες, την Ιαπωνία και τη Νορβηγία. Οι Αμερικανίδες, θριαμβεύτριες, το 2019, δεν έχουν βρει ακόμα τον ρυθμό τους, αλλά βρίσκονται στα νοκ άουτ και θα κοντράρουν τις Σουηδέζες, ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο. Ενα ζευγάρι που δεν θα περίμενε κανείς στις «16», η Κολομβία με την Τζαμάικα, έχει ήδη κάνει την υπέρβασή του. Οπως στο Μουντιάλ των ανδρών, έτσι και στις γυναίκες, η Γαλλία θα βρει απέναντί της το Μαρόκο, ενώ Ισπανία και Ελβετία είναι το μοναδικό αμιγώς ευρωπαϊκό ντουέτο. Και, τέλος, σε μια αναμέτρηση με ιστορική βαρύτητα, οι δευτεραθλήτριες κόσμου Ολλανδέζες αντιμετωπίζουν τη Νότια Αφρική.

Ισως η μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης μέχρι στιγμής είναι ο αποκλεισμός της Γερμανίας. Οπως οι άνδρες συνάδελφοί τους στα δύο τελευταία Μουντιάλ, έτσι και οι Γερμανίδες διεθνείς απογοήτευσαν, «κολλώντας» στους ομίλους. Για την ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου το 2003 και το 2007, αυτός ο πρώτος αποκλεισμός πριν από τα νοκ άουτ θεωρείται αποτυχία μεγατόνων. Χρειαζόταν νίκη επί της Νότιας Κορέας, αλλά έμεινε στο 1-1, τη στιγμή που το Μαρόκο νικούσε την Κολομβία και οι δύο τους περνούσαν στην επόμενη φάση. Το Μαρόκο, μάλιστα, ήταν η μοναδική από τις οκτώ «Σταχτοπούτες» του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου που… επέζησε των ομίλων.

Εκτός από τη Γερμανία, στην τελική 16άδα δεν βρίσκονται ούτε οι Ιταλίδες ούτε Βραζιλιάνες, που αποκλείστηκαν από ομάδες θεωρητικά κατώτερές τους, τη Νότια Αφρική και την Τζαμάικα αντίστοιχα.

Ειδικά για τη Βραζιλία, συνεχίστηκε η αρνητική παράδοσή τους στο Μουντιάλ. Στην παγκόσμια σκηνή, όπου η ανδρική «σελεσάο» είναι η κορυφαία όλων των εποχών με πέντε τρόπαια, οι γυναίκες δεν έχουν ποτέ θριαμβεύσει. Εφθασαν στον τελικό μόνο μία φορά, το 2007, και τότε έχασαν από τις Γερμανίδες. Ο φετινός αποκλεισμός ήταν ακόμα πιο οδυνηρός, καθώς αποχαιρέτησε την «καναρίνια» η Μάρτα. «Οταν ξεκίνησα την καριέρα μου, δεν είχα γυναικεία είδωλα. Δεν υπήρχε γυναικείο ποδόσφαιρο στην τηλεόραση και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφθανα έως την εθνική ομάδα και θα γινόμουν σημείο αναφοράς. Τώρα με σταματούν στον δρόμο πατεράδες και μανάδες και μου λένε ότι τα κορίτσια τους θέλουν να μου μοιάσουν. Δεν θα είχε συμβεί κάτι τέτοιο, αν εμείς είχαμε σταματήσει στα πρώτα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε. Νιώθω περήφανη», είπε η 37χρονη τοπ σκόρερ στην Εθνική Βραζιλίας με 115 γκολ –να σκεφθεί κανείς ότι το αντίστοιχο ρεκόρ στους άνδρες της «σελεσάο» είναι 77 γκολ (το κατέχουν από κοινού οι Πελέ και Νεϊμάρ).

Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει κάνει άλματα προόδου και τα γεμάτα γήπεδα στους «Αντίποδες» το αποδεικνύουν. Το αποδεικνύει, επίσης, η αύξηση των ομάδων της τελικής φάσης από 24 σε 32, το τηλεοπτικό κοινό των 2 δισ. ατόμων, όπως και τα χρήματα που για πρώτη φορά θα εισπράξουν απευθείας οι παίκτριες και όχι οι ομοσπονδίες τους. Κάθε κοπέλα που μετείχε στη φάση των ομίλων θα πάρει 30.000 δολάρια, ενώ οι νικήτριες της 20ής Αυγούστου θα ανταμειφθούν με 270.000 δολάρια έκαστη.

Ομως, οι βελτιώσεις αυτές δεν είναι ικανές να μακιγιάρουν όλα τα προβλήματα του γυναικείου ποδοσφαίρου -ακόμα και στη λαμπερή σκηνή ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν αναφερόμαστε μόνο για την τεράστια διαφορά που τις χωρίζει από τους άνδρες. Τα συνολικά πριμ για τις 32 ομάδες ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ (υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2019), όμως και πάλι το ποσό είναι 4 φορές κατώτερο από το αντίστοιχο που εισέπραξαν οι άνδρες στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ (440 εκατ. ευρώ).

Υπάρχουν και άλλες πτυχές. Μόλις το 40% των συμμετεχουσών στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι επαγγελματίες παίκτριες. Από τις υπόλοιπες, το συντριπτικό ποσοστό τους παίρνει άδεια άνευ αποδοχών από την κανονική δουλειά τους για να μετέχει στις διοργανώσεις εθνικών ομάδων. Το 29% των παικτριών του φετινού Μουντιάλ δεν έχει λάβει καμία οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδία τους, ενώ το 70% διαβεβαίωσε ότι δεν έλαβε ούτε καν τις προσήκουσες ιατρικές φροντίδες πριν από το ξεκίνημα της διοργάνωσης (π.χ.: ηλεκτροκαρδιογράφημα).

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς…