Σε αναδίπλωση προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης μετά την γκάφα(;) που προέβη, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε 16ωρη ημερήσια εργασία σε δύο εργοδότες, παραβλέποντας εντελώς τον σχετικό νόμο που δεν επιτρέπει 16ωρη απασχόληση ούτε σε έναν εργοδότη.
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο» δήλωσε ευθαρσώς ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ, ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει 16 ώρες την ημέρα «εάν το επιθυμεί. Δική του είναι η απόφαση όχι δική μου. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, γιατί σήμερα δεν γίνεται».
Λίγο αργότερα, βεβαίως, ο υπουργός προσπάθησε να διορθώσει το λάθος του και να μαζέψει τις αντιδράσεις, με μια δήλωση πανικού, καθώς επιχείρησε να χωρέσει 27 ώρες (16 ώρες εργασίας και 11 ώρες ανάπαυσης) μέσα σε ένα… 24ωρο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του: «Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».
Βεβαίως, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν παραδέχθηκε ευθέως την προηγούμενη αστοχία του, ούτε και ζήτησε «συγγνώμη» για το λάθος του.
Σημειώνεται ότι στις πρώτες του δηλώσεις στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός δεν απέφυγε να αποδείξει ξανά ότι διακατέχεται από αντιαριστερή ιδεοληψία, λέγοντας ότι ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχέδιου «δεν θα αρέσουν ιδιαίτερα σε κάποιους ανθρώπους της Αριστεράς».
→ Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το τι ακριβώς ρύθμιση θα φέρει ο κ. Γεωργιάδης στο επικείμενο νομοσχέδιο.
Σφοδρές αντιδράσεις
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη προκάλεσαν αναστάτωση και καταιγισμό δηλώσεων και ανακοινώσεων, ορισμένες από τις οποίες ακολουθούν παρακάτω.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΜΕ κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας για την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι.
