Με χαμηλές προσδοκίες για το βασικό ζήτημα που απασχολεί την πλειοψηφία των χωρών της υφηλίου και πιο συγκεκριμένα του παγκόσμιου Νότου, την αναδιάρθρωση του χρέους, ξεκίνησε χθες στο Γκαντιναγκάρ της Ινδίας η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20. «Δεν σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση.
Τον περασμένο μήνα, η Ζάμπια κατέληξε σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση χρέους ύψους 6,3 δισ. δολαρίων που οφείλεται σε κυβερνήσεις στο εξωτερικό. Η συμφωνία είχε χαιρετιστεί από αρκετές υπερχρεωμένες χώρες που βρίσκονται σε μακρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τους. Ωστόσο οι πιστώτριες χώρες δεν συμφώνησαν χθες να χρησιμοποιήσουν τη Ζάμπια ως πιλότο για άλλες αναδιαρθρώσεις, ενώ η πλειονότητά τους έδειξε απροθυμία σε μια συζήτηση για νέες πιστώσεις προς τις πιο ευάλωτες χώρες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν υπουργοί μόνο από 13 χώρες, γεγονός το οποίο συντέλεσε στη μικρή πρόοδο της συζήτησης. Η μικρή συμμετοχή περιορίζει την ικανότητα λήψης αποφάσεων του μπλοκ σε αυτή τη συνάντηση και επιβραδύνει την οικοδόμηση συναίνεσης σε οποιοδήποτε θέμα. Εκτός της αναδιάρθρωσης του χρέους, οι συζητήσεις θα εστιάσουν στη μεταρρύθμιση πολυμερών τραπεζών, στη χρηματοδότηση της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής και στη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας που επιβραδύνεται.
Οι συναντήσεις των υπουργών αποτελούν προπομπό της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 τον Σεπτέμβριο στο Νέο Δελχί.
