Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε αποσύνθεση το «επιτελικό» κράτος, όπως αποδείχτηκε και χθες, από το χάος με χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς μέσα στη ζέστη στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και μια Ελλάδα κομμένη για εννέα ώρες στα δύο, μετά τη φωτιά σε βυτιοφόρο.

Λόγω του κυκλοφοριακού εμφράγματος καθυστέρησε για τουλάχιστον δύο ώρες και το ειδικό μηχάνημα, που χρειάστηκε για τη μετάγγιση του επικίνδυνου φορτίου του οχήματος, η οποία ολοκληρώθηκε τελικά μετά τις 9 το βράδυ για να ακολουθήσει η απομάκρυνση του βυτιοφόρου.

Ο οδηγός παραπέμπεται σε δίκη για το πλημμέλημα του εμπρησμού από αμέλεια, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος. Επίσης, ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για τον ιδιοκτήτη (νόμιμο εκπρόσωπο εταιρείας) του βυτιοφόρου προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ευθύνες του για το ίδιο αδίκημα. Η εντολή είναι να διαπιστωθεί εάν είχε γίνει επαρκής συντήρηση, καθώς φαίνεται πως η φωτιά προήλθε από μηχανολογική βλάβη. 

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων Αρχών προκειμένου να εξακριβωθεί εάν προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την εξασφάλιση της προστασίας των οδηγών.

ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική υπεραμύνθηκαν των ενεργειών του χθες βράδυ ζητώντας πως «να γίνει αντιληπτό ότι οι αρμόδιες Αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα περίπλοκο και επικίνδυνο περιστατικό σε συνθήκες πολύ αυξημένης κυκλοφορίας από την πρώτη στιγμή, με την κρίσιμη διαδικασία απομάκρυνσης του εύφλεκτου υλικού να έχει δυναμικό χαρακτήρα και με την πραγματοποίησή της να μετατοπίζεται χρονικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας από τη στιγμή που συνέβη το ατύχημα και μετά».

Σε κοινή ανακοίνωση τα δύο σώματα υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, πως «καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων κυκλοφορίας, μερίμνησε ώστε να τροφοδοτούνται με νερό οι οδηγοί και οι επιβαίνοντες σε σημαντικό κομμάτι των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί για λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, καταγγελίες αναφέρουν πως χρειάστηκε να περάσουν ώρες για να δώσουν σε πολίτες μόνο ένα μπουκάλι νερό και πως δεν υπήρξε παροχή στοιχειωδών ειδών πρώτης ανάγκης ούτε μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Το μνημειώδες αλαλούμ προκάλεσε από χθες πολιτικές αντιδράσεις. Στο ζήτημα επανήλθε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διά του εκπρόσωπου Τύπου, Στέργιου Καλπάκη, που μιλώντας στο «Κόκκινο 105.5 FM» έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα.

«Ισχύει ότι, ενώ το ατύχημα έγινε στις 12.30 το μεσημέρι, οι οδηγοί άρχισαν να ενημερώνονται  νωρίς το απόγευμα ότι υπάρχει πρόβλημα; Ισχύει ότι η διέλευση από τα διόδια συνεχιζόταν κανονικά χωρίς ενημέρωση και μάλιστα στην αρχή το αντίτιμο καταβαλλόταν κανονικά; Ισχύει ότι λειτουργούσαν τα ΚΤΕΛ από Πελοπόννησο προς Αθήνα και το αντίστροφο, σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Εν τέλει, υπάρχουν σχέδια αποτροπής μιας τέτοιας κατάστασης εγκλωβισμού, σχέδια για εκτροπή της πορείας, για αναστροφή των αυτοκινήτων;».

Νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «δεν τέθηκαν σε υψηλό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, δεδομένου ότι το περιστατικό δεν συνέβη κατά τη διάρκεια διέλευσης του βυτιοφόρου εντός των υπογείων έργων της συγκεκριμένης οδού». Όμως, «το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να απαντήσει αν παραβιάστηκαν από την Τροχαία οι κανόνες αδειοδότησης διέλευσης επικίνδυνων φορτίων εντός της σήραγγας, όπως ορίζονται από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων» σημειώνει ο Τομέας Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του κόμματος τονίζοντας πως επανέρχεται στο προσκήνιο ένα μεγάλο θέμα οδικής ασφάλειας αναφορικά με την ανανέωση του στόλου των φορτηγών οχημάτων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατήγγειλε χθες την απουσία ενημέρωσης και μέριμνας, τόσο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς όσο και από τη διαχειρίστρια εταιρεία και ευρύτερα την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου τέτοιων συμβάντων στους κατά τα άλλα γεμάτους διόδια αυτοκινητοδρόμους της χώρας.