Για «μια συγκρατημένη νέα αρχή» με την Άγκυρα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το κλίμα «υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας», κάνοντας λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία».
Η συνάντηση γίνεται στη σκιά της συμφωνίας που πέτυχε η Άγκυρα για την αναβάθμιση των F-16, αλλά και των άλλων ανταλλαγμάτων που αποκόμισε ο Ερντογάν στο παζάρι που έγινε για να δώσει τελικά το πράσινο φως στη Σουηδία, προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στο θέμα των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «εμάς, την Ελλάδα, μας αφορά μόνο έμμεσα το θέμα». Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει συνδέσει το θέμα των τουρκικών εξοπλισμών με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Λίγο αργότερα, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πως δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας.
Όσο για την περίπτωση στρατιωτικής ενίσχυσης και της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης είπε με νόημα: «Σύντομα αναμένεται να υπάρχουν θετικά νέα για το πώς η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της Συμμαχίας».
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συνδέσει τα F-16 με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας, σε ένα γενικότερο «παζάρι» μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, στο οποίο ενέπλεξε και την Ελλάδα, λέγοντας: «Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (σ.σ.: Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία».
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα όφελος να είναι η Δύση και η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας πως η συνάντηση με τον Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα. Σημείωσε επίσης ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα διεξαχθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.
«Πρόθεσή μας είναι να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε πριν τέλος έτους σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Με μία προφανώς θετική ατζέντα στο μενού. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν δια μαγείας ζητήματα, αλλά δηλώνει διάθεσή και δύο ηγεσιών να ξαναπροσεγγίσουμε τις σχέσεις μας μέσα από μια θετική σκοπιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας @RTErdogan. Είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες, να έχει συνέχεια και συνέπεια. #NATOSummit https://t.co/NqMpjG5M7S pic.twitter.com/awn0RmDfG1
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 12, 2023
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το πλαίσιο συνεργασίας το οποίο οραματίζεται για μια καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, έχει σε τρεις άξονες: α) τον πολιτικό διάλογο, υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών, β) τα μέτρα οικοδόμησης και εμπιστοσύνης και γ) η δυτική ατζέντα.
Τι αναφέρει το Μαξίμου
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα. Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Επίσης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Τι λέει η Άγκυρα
Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν σήμερα να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών. «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα», ανέφερε η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο twitter και μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια». Οι πλευρές συμφώνησαν για την αξιοποίηση αυτής της θετικής δυναμικής και την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών κατά την προσεχή περίοδο, πρόσθεσε.
Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. «Επιπλέον, ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να ενημερώνουν για την πρόοδο που σημειώνεται», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν την επιθυμία τους για συχνότερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας.
