Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, η ενίσχυση της Ακροδεξιάς και οι απώλειες της Αριστεράς είναι τα στοιχεία που τονίζουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης στις ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα.

Για τη συντηρητική «Le Figaro», η νέα εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιτρέψει να μεταμορφωθεί η Ελλάδα μέσω μεταρρυθμίσεων. Για την εφημερίδα, που σημειώνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη νέα Βουλή θα υπάρχουν τρία μικρά κόμματα κινούμενα ανάμεσα στον ακροδεξιό και το ναζιστικό χώρο. 

Και η «Figaro» εκτιμά ότι οι Έλληνες, απομακρυνόμενοι σε μεγάλο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι θέλουν οπωσδήποτε να γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω τα χρόνια της πικρής οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων διάσωσης. Προσθέτει επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπαψε να προβάλλει τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησής του που χαρακτηρίζονται από την ανάκαμψη της ανάπτυξης, στο 5,9% το 2022 και τη μείωση της ανεργίας, μετά την τελευταία δεκαετία της κρίσης.

Από την άλλη, η παραδοσιακά προσκείμενη στον χώρο της Αριστεράς εφημερίδα «Liberation» υπογραμμίζει ότι με βάση τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών η ελληνική Αριστερά «βυθίζεται», ενώ τρία ακροδεξιά κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 3% για να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Επισημαίνει ότι το κόμμα «Σπαρτιάτες» υποστηρίζεται από ένα πρώην μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που εκτίει ποινή φυλάκισης. 

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, η «Liberation» αναφέρει ότι υπέστη άλλη μια βαριά ήττα, μετά από ένα καίριο πλήγμα πριν από πέντε εβδομάδες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20,07% των ψήφων, μια πτώση άνω των 11,5 μονάδων σε σχέση με το 2019. 

Και για την εφημερίδα «Le Monde», στο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, με τίτλο «Εκλογές στην Ελλάδα: απόλυτη πλειοψηφία για τη συντηρητική Δεξιά του Μητσοτάκη», επισημαίνει το νέο στοιχείο που προκύπτει στην ελληνική Βουλή με την παρουσία ακροδεξιών κομμάτων, αλλά και τις απώλειες της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.