ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τη νέα στρατιωτική στρατηγική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία συμφώνησαν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ολόκληρη η Συμμαχία αλλάζει τακτική και στρατιωτική διάταξη, προκειμένου να καλύψει όλες τις περιοχές απέναντι στη Μόσχα.

Τα «αμυντικά» σχέδια θα παραμείνουν απενεργοποιημένα μεν, αλλά 40.000 στρατιώτες θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ έχει θέσει σε εφαρμογή περισσότερες ομάδες μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Επίσης, αυτή τη στιγμή, στη διάθεση του ΝΑΤΟ υπάρχουν περίπου 100 αεροσκάφη έτοιμα να πετάξουν και περίπου 27 πλοία στη θάλασσα, τόσο στη Βαλτική όσο και στη Μεσόγειο.

Τα τρία περιφερειακά σχέδια που εγκρίνουν οι ηγέτες των 31 Συμμάχων στο Βίλνιους είναι τα εξής: το ένα αφορά τον Βορρά και τον Ατλαντικό. Επικεφαλής αυτού είναι η Κοινή Διοίκηση Δυνάμεων Νόρφολκ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, υπάρχει το περιφερειακό σχέδιο του Κέντρου, το οποίο διοικείται από το Μπρούνσουμ στην Ολλανδία, το οποίο ουσιαστικά καλύπτει τη Βαλτική μέχρι τις Αλπεις. Τέλος, το περιφερειακό σχέδιο νοτιοανατολικά διοικείται από τη Νάπολη και αφορά τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτά τα σχέδια εξηγούν όλο και πιο λεπτομερώς τι πρέπει να κάνουμε δεδομένης της γεωγραφίας αυτών των περιοχών για να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά και να αμυνθούμε έναντι των απειλών», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ. «Το επόμενο βήμα είναι ποιες δυνάμεις, ποιες δυνατότητες σε όλους τους τομείς -σε διάστημα, κυβερνοχώρο, ξηρά, θάλασσα και αέρα- χρειαζόμαστε για να εκτελέσουμε αυτά τα καθήκοντα. Η απαίτηση δομής δυνάμεων είναι, αν θέλετε να το απεικονίσετε, μια μεγάλη μπάλα ποδοσφαίρου που είναι το συλλογικό σύνολο των δυνατοτήτων μας στη Συμμαχία για την εκτέλεση όλων αυτών των καθηκόντων. Και στη συνέχεια, το επόμενο βήμα είναι η διοίκηση και ο έλεγχος».

Η στρατηγική προβλέπει ότι μετά το Βίλνιους, θα εξεταστεί η δυνατότητα εκτέλεσης. «Πρέπει να κάνουμε ασκήσεις με βάση τα σχέδια. Πρέπει να εντοπίσουμε τις ικανότητες που χρειαζόμαστε. Και αυτό θα πάρει χρόνο. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσουμε εκεί. Αυτό είναι το καθήκον όλων των συμμάχων, οι οποίοι θα μοιραστούν αρμοδιότητες».