Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι αδύνατον η Ρωσία να επιστρέψει προς το παρόν στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Μόσχας ότι η συμφωνία που αφορά τα ρωσικά συμφέροντα «δεν εφαρμόζεται».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι η συμφωνία μπορεί να αναβιώσει εάν τηρηθεί το μέρος που αφορά τη Ρωσία.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας πέρυσι τον Ιούλιο, είχε στόχο να βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που είχαν αποκλειστεί λόγω της σύγκρουσης της Ουκρανίας.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι θα είναι σημαντικό για τη Ρωσία να συζητήσει τις προμήθειες σιτηρών με αφρικανικές χώρες σε σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Η Ρωσία, έπειτα από σειρά προειδοποιήσεων και απειλών, ανακοίνωσε τον τερματισμό της συμφωνίας για τα σιτηρά στις 17 Ιουλίου, ημερομηνία στην οποία θα έπρεπε να ανανεωθεί.
Στην τότε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει: «Όταν εφαρμοστεί το μέρος της συμφωνίας που σχετίζεται με τη Ρωσία, θα επιστρέψουμε αμέσως στην εφαρμογή της συμφωνίας». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει ότι η Μόσχα ενημέρωσε σχετικά την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ και πως πλέον το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας κλείνει τις ελεύθερες διόδους στη Μαύρη Θάλασσα, στον απόηχο των εκρήξεων στη γέφυρα της Κριμαίας.
Αρνητική απάντηση του Κρεμλίνου στην έκκληση του ΟΗΕ
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατον η Ρωσία να επιστρέψει προς το παρόν στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών, έως ότου τηρηθεί η συμφωνία που αφορά τα ρωσικά συμφέροντα, απορρίπτοντας την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να επιστρέψει η Μόσχα στη συμφωνία.
Ο Γκουτέρες κάλεσε χθες τη Ρωσία να επιτρέψει εκ νέου την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της παρά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει η Ρωσία, σύμφωνα με την πρόταση που ο ίδιος είχε κάνει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ωστόσο το Κρεμλίνο άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση του Γκουτέρες δεν αφορά τη βασική αντίρρηση της Ρωσίας: ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στη σχετική συμφωνία που σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων εν μέσω κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση ως απάντηση για τον πόλεμο.
«Πράγματι, η επιστολή του κ. Γκουτέρες έθεσε κάποιου είδους σχέδιο δράσης και περιλαμβάνει δεσμεύσεις ότι σε κάποια φάση θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το ρωσικό κομμάτι των ρυθμίσεων αυτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη η επιστροφή στη συμφωνία διότι δεν εφαρμόζεται (η συμφωνία που αφορά τη Ρωσία) και στην πραγματικότητα ποτέ δεν εφαρμόστηκε».
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν έχει καταστήσει, ωστόσο, σαφές ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να αναβιώσει τη συμφωνία εάν ικανοποιηθεί το μνημόνιο που σχετίζεται με τη Ρωσία.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας πέρυσι τον Ιούλιο, είχε στόχο να βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που είχαν αποκλειστεί λόγω της σύγκρουσης της Ουκρανίας.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι θα είναι σημαντικό για τη Ρωσία να συζητήσει τις προμήθειες σιτηρών με αφρικανικές χώρες σε σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής αργότερα αυτή την εβδομάδα.
