Οι στρατιωτικοί που ελέγχουν τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες ανακοίνωσαν ότι έκλεισε ο εναέριος χώρος του Νίγηρα μέχρι νεωτέρας «μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες».
Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής είχε δώσει τελεσίγραφο στους πραξικοπηματίες προκειμένου να επαναφέρουν στα καθήκοντά του τον πρόεδρο Μπαζούμ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν στρατιωτικά.
Τώρα σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες, ο εναέριος χώρος του Νίγηρα κλείνει από σήμερα (…) μέχρι νεοτέρας», αναφέρει ανακοίνωση της στρατιωτικής χούντας που διαμηνύει πως «οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης του εναέριου χώρου» θα οδηγήσει σε «ενεργητική και ακαριαία αντίδραση».
Σε χωριστή ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ, η χούντα) ανέφερε πως κατέγραψε ότι έχει γίνει «προκαταρκτική ανάπτυξη» στρατευμάτων στο πλαίσιο «της προετοιμασίας της επέμβασης» σε «δυο χώρες της κεντρικής Αφρικής», χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως «κάθε κράτος που εμπλέκεται» στην προετοιμασία της επέμβασης θα θεωρεί «εμπόλεμο μέρος».
Τα χερσαία και αεροπορικά σύνορα του Νίγηρα με τις πέντε χώρες με τις οποίες γειτονεύει (Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Λιβύη, Μάλι, Τσαντ) είχαν ανοίξει ξανά τη 2η Αυγούστου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το κλείσιμό τους, όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.
Νωρίτερα, χθες, χιλιάδες υποστηρικτές της χούντας βρέθηκαν σε στάδιο στην πρωτεύουσα Νιαμέι σε μια στημένη εκδήλωση στήριξης προς το νέο καθεστώς.
Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι το έβδομο πραξικόπημα σε χώρα της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ έχει προκαλέσει σοβαρούς μετασεισμούς στην ευρύτερη ζώνη του Σαχέλ, μια από τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη.
Η περιοχή έχει μεγάλα κοιτάσματα σε ουράνιο και πετρέλαιο και αποτελεί σημεία κομβικής σημασίας για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα και τη Ρωσία.
Την περασμένη εβδομάδα ο Νίγηρας ανέστειλε τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με την Γαλλία, η οποία είχε περίπου 1.000 – 1.500 στρατιώτες στη χώρα.
Μια επέμβαση κατά των πραξικοπηματιών, όμως, είναι ένα περίπλοκο θέμα που μπορεί να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή. Ήδη το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο έχουν ανακοινώσει ότι η οποιαδήποτε επίθεση κατά των πραξικοπηματιών θα είναι «κήρυξη πολέμου» στηρίζοντας, ουσιαστικά, το νέο καθεστώς. Το Παρίσι, χθες, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αναπτυξιακή και δημοσιονομική βοήθεια προς τη Μπουρκίνα Φάσο.
