Με ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, σταθμό πολλαπλών σημάνσεων και φορτίσεων, έκανε έναρξη η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. στο κομμάτι των υποδομών το οποίο ανέλαβε συμπτωματικά ο μέχρι χθες πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό», Νίκος Ταχιάος. Στάση εργασίας έχει προκηρυχθεί για σήμερα, ενώ θα γίνει παράλληλα και συνέλευση των εργαζομένων στον τομέα του αρχαιολογικού έργου όπου προετοιμάζονται για απόλυση με τη λήξη του μήνα.
Το ατύχημα συνέβη στο επίπεδο -1 του έργου (σχεδόν στο ίδιο ύψος με τον χώρο όπου γίνεται η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, αλλά σε άλλο σημείο) περίπου στις 3 το μεσημέρι, όταν εργαζόμενος που εκτελούσε σπάσιμο σε μπετό με κομπρεσέρ, για άγνωστο λόγο και αιτία, έπεσε στο κενό από ύψος 3-4 μέτρων.
Ευτυχώς στο σημείο έφτασε πολύ γρήγορα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Πληροφορίες θέλουν να έχει υποστεί σοβαρό κάταγμα στο ένα πόδι, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.
Αμεση αντίδραση
Αμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση του Σωματείου των Εργαζομένων στο τεχνικό κομμάτι του Μετρό (είναι κατά βάση οι πιο παλιοί εργαζόμενοι στο έργο), προκηρύσσοντας τετράωρη στάση εργασίας για σήμερα το πρωί (7.30-11.30), ενώ θα γίνει και ενημέρωση των εργαζομένων επιτόπου. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Μάκης Μιχαλόπουλος, είπε στην «Εφ.Συν.» ότι «το πρώτο που βλέπουμε είναι η υγεία του συναδέλφου και φαίνεται ότι ευτυχώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, αλλά περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση από το νοσοκομείο».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, «ο συνάδελφος που τραυματίστηκε είναι στο έργο από το 2008-09 και εργαζόταν σε εργολάβο που έχει αναλάβει εργασίες στα σίδερα του έργου. Επεσε ενώ ήταν ανεβασμένος σε μία από τις αντηρίδες, αλλά δεν γνωρίζουμε αν ήταν δεμένος με ζώνη ασφαλείας ενόσω έκανε τη δουλειά του. Εμείς από την πλευρά μας είχαμε ενημερώσει και διαμαρτυρηθεί επισήμως με επιστολή πριν από μία εβδομάδα για την εντατικοποίηση εργασίας που έχει επιβληθεί και την πίεση που δεχόμαστε».
Σημειώνουμε ότι σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Σωματείο στις 2 Ιουνίου ζητούσε «εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας, αυτονόητη διασφάλιση της επάρκειας όλων των απαιτούμενων μέσων ατομικής προστασίας, πλήρη στελέχωση σε όλες τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται για τη σύννομη και ασφαλή εκτέλεση των εργασιών», αλλά και την «απαραίτητη διασφάλιση της προστασίας της προσωπικότητας των εργαζομένων στο έργο από προσβλητικές εργασιακές πρακτικές και συμπεριφορές προϊσταμένων»!
Στην ίδια ανακοίνωση παρατηρούσαν ότι «με έκπληξη και οργή διαπιστώσαμε ότι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών ως εργάτες-χωματουργοί εμφανίζονται να εκτελούν κατασκευαστικές ή άλλες βοηθητικές της κατασκευής εργασίες στα εργοτάξια όπου εκτελούνται έργα πολιτικού μηχανικού, χωρίς να υπάρχει αρχαιολογικό αντικείμενο» και εφιστούσαν την προσοχή σε κινδύνους που ελλοχεύουν «από την εκμετάλλευση προσωπικού που έχει προσληφθεί για άλλες εργασίες, χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς την ορθή επίβλεψη της εργασίας τους και κυρίως χωρίς την επιμέλεια για την τήρηση των όρων ασφαλούς εργασίας».
Εντάσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι για χθες το πρωί είχε ανακοινωθεί από το Συνδικάτο Οικοδόμων απεργία των εργαζομένων στο αρχαιολογικό κομμάτι, οι οποίοι εν συνόλω είναι περίπου 280 άτομα και η σύμβαση εργασίας τους λήγει στις 30 Ιουνίου, οπότε απολύονται.
Η απεργία δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς το Συνδικάτο είχε ήδη καταγγείλει ότι στη διάρκεια της ενημέρωσης «η μαζική αποδοκιμασία και τα γιουχαΐσματα των εργαζομένων απέναντι στους ξεπουλημένους εκπροσώπους του εργοδοτικού σωματείου, οι οποίοι έχουν απολέσει από καιρό το προσωπείο της εκπροσώπησης των εργατικών συμφερόντων, αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω από τις δικές τους ανάγκες και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους».
Ο γραμματέας του Συνδικάτου, Θανάσης Κουτσουράς, είπε χθες στην «Εφ.Συν.» ότι «μετά από έντονη συζήτηση αποφασίστηκε να γίνει αύριο (σήμερα) απολογιστική συνέλευση του Σωματείου και μάλιστα εξελέγη τριμελής επιτροπή η οποία θα προχωρήσει τις διαδικασίες για νέες εκλογές». Οπως είπε ο κ. Κουτσουράς, και το Συνδικάτο θα κάνει παρέμβαση σήμερα το πρωί στο εργοτάξιο για το εργατικό ατύχημα.
