Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ημέρες μετεκλογικής νηνεμίας και σταδιακής έναρξης της προετοιμασίας των μαχών της επόμενης περιόδου περνούν στη Χαριλάου Τρικούπη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η οργάνωση της δουλειάς σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και η ανάθεση -από τον Νίκο Ανδρουλάκη- αρμοδιοτήτων στα πρόσωπα που θα σηκώσουν το βάρος της εκπροσώπησης στη Βουλή.

Εκεί όπου εκπεφρασμένος στρατηγικός στόχος είναι η άσκηση μιας αντιπολίτευσης με αξιοπιστία, στιβαρότητα αλλά και ρεαλιστικές αντιπροτάσεις.

Δίνοντας μια εικόνα της αντιπολιτευτικής στάσης, ο Δημήτρης Μάντζος είπε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει «εποικοδομητική, ωφέλιμη για τον τόπο και γόνιμη αντιπολίτευση», θεωρώντας ότι στις κάλπες αυτή ήταν η απαίτηση των ψηφοφόρων που το ψήφισαν, ενώ -όπως εκτίμησε- «αποδοκιμάστηκε η τοξικότητα, ο λαϊκισμός, το “όχι σε όλα” και η στείρα αντιπαράθεση» (ΣΚΑΪ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεχίσει ως εκπρόσωπος Τύπου (θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του), καθώς θα αξιοποιηθεί σε άλλο πόστο στην Κ.Ο. Ο κ. Ανδρουλάκης θα κινηθεί σε μια λογική σύνθεσης, ανανέωσης και εμπειρίας, τοποθετώντας σε θέσεις-κλειδιά τόσο έμπειρους βουλευτές, όπως οι Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Νάντια Γιαννακοπούλου κ.ά., όσο και νεοεκλεγέντες, όπως οι Στέφανος Παραστατίδης, Παναγιώτης Δουδωνής, Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Ελένη Βατσινά κ.ά.

Την ίδια ώρα, με την άνεση που παρέχει η ολοκλήρωση της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, δίνουν έμφαση στην ανεύρεση τρόπων για τη «θεραπεία» των πληγών που αναδείχθηκαν από την κάλπη. Η πιο προβληματική περίπτωση είναι η «αχίλλειος πτέρνα» των αστικών κέντρων. Χαρακτηριστικές σε αυτή την κατηγορία είναι οι ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις 8 περιφέρειες του λεκανοπεδίου της Αττικής όπου παρατηρείται καθίζηση, κάτω του πανελλαδικού ποσοστού, σε αντίθεση με την εκτίναξη ως δεύτερο κόμμα σε 10 νομούς της υπόλοιπης Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, το κόμμα της Κεντροαριστεράς έλαβε μόλις 6,7% στην Α’ Πειραιώς, 6,8% στην Α’ Αθηνών, 7,6% στη Β’ Πειραιώς και στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, 7,9% στον Νότιο Τομέα, 8% στην Ανατολική Αττική, 8,04% στη Δυτική Αττική και 8,93% στον Δυτικό Τομέα. Παρομοίως, έλαβε 8,1% στην Α’ και 9,85% στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Αν και το πρόβλημα ήταν διαπιστωμένο στη Χαριλάου Τρικούπη και εκπονήθηκε σχετική καμπάνια, εντούτοις τα μηνύματα και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να πείσουν τους εν λόγω ψηφοφόρους. Ωστόσο, με δεδομένο ότι στις παραπάνω περιφέρειες διαβιοί ο μισός πληθυσμός της χώρας, συν το γεγονός ότι οι δημοτικές εκλογές δεν θα αργήσουν, στην ηγεσία δεν κρύβουν ότι απαιτείται νέος ειδικός σχεδιασμός.

«Διαφορετικά, η “μαύρη τρύπα” του λεκανοπεδίου είναι πολύ πιθανό να μας καταπιεί», λένε αφοπλιστικά αρμόδιες πηγές. «Υπάρχει πρόβλημα στα αστικά κέντρα», παραδέχθηκε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, το πρόβλημα αναγνώρισε με δική του παρέμβαση και ο Παναγιώτης Δουδωνής.