ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την παραλαβή του τρίτου αιτήματος της Ελλάδας για χορήγηση χρημάτων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης επιβεβαίωσε η Κομισιόν. Πρόκειται για επιχορηγήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ και αφορά 39 ορόσημα και 3 στόχους που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση τη δημοσιοποίηση της λίστας των 100 περισσότερο ευεργετηθέντων από το Ταμείο, δηλαδή τις εταιρείες, τις οντότητες και τα πρόσωπα που έχουν λάβει τα μεγαλύτερα ποσά. Η λίστα αυτή έπρεπε να έχει δημοσιοποιηθεί από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Αθήνα έχει καθυστερήσει.

Στόχος είναι να προχωρήσει η δημοσίευση των στοιχείων των τελικών αποδεκτών στον πίνακα αποτελεσμάτων της Επιτροπής το συντομότερο δυνατό. Ηδη, 11 χώρες έχουν παράσχει στοιχεία μέχρι στιγμής – μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Πορτογαλία. Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι οι ειδικοί της Κομισιόν αντιλαμβάνονται ότι όλα τα κράτη-μέλη σκοπεύουν σε αυτό το στάδιο να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με τα δεδομένα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του κανονισμού του Ταμείου.

Πάντως, πηγές της Ε.Ε. διέψευσαν χθεσινό πρωτοσέλιδο αθηναϊκής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν ενέκρινε το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., συμπληρώνοντας ότι η Επιτροπή «είπε ναι για αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και για μείωση φόρων».

Οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν τα προγράμματα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων, όπως όλες οι χώρες -η Αθήνα υπέβαλε το πρόγραμμα σταθερότητας στις 29 Απριλίου και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στις 2 Μαΐου- αλλά η Κομισιόν δεν έχει εγκρίνει ακόμα τίποτα, διευκρίνισε η Επιτροπή. Θα εκδώσει συστάσεις ανά χώρα και θα αξιολογήσει τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών στο πλαίσιο της εαρινής δέσμης του ευρωπαϊκού εξαμήνου στις 24 Μαΐου, δηλαδή μετά τις εκλογές.

Οσον αφορά το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που θα χρηματοδοτηθεί με 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τώρα το αίτημα για τρίτη δόση και στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου την προκαταρκτική της αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή.

Η Κομισιόν ενέκρινε επίσης τις τροποποιήσεις σε ελληνικό σχέδιο 600 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ενισχύσεις είναι μέχρι 250.000 ευρώ ανά εταιρεία στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 300.000 ευρώ ανά εταιρεία στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια και 2 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους άλλους τομείς και θα χορηγηθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.