Στην εξάρθρωση κυκλώματος στην Αθήνα που διευκόλυνε τη μεταφορά μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως αεροπορικώς, με πλαστά, παραποιημένα, κλεμμένα έγγραφα, προχώρησαν τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας. Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης των στελεχών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, της Διεύθυνσης Ασφαλείας & Προστασίας Θαλασσιών Συνόρων (Δ.Α.Π.Θ.Α.Σ.) καθώς και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αθηνών, προχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη σύλληψη τριών αλλοδαπών (Συρία, Πακιστάν, Ινδία) ηλικίας 42, 42 και 41 ετών.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθη ο πρώτος 42χρονος για την κατοχή συνολικά 1.321 ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, δελτία ταυτοτήτων, άδειες διαμονής, άδειες παραμονής, άδειες οδήγησης). Στη συνέχεια, προέκυψε η εμπλοκή δύο ακόμη αλλοδαπών 42 και 41 χρονών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή του κέντρου Αττικής, εντός ταξιδιωτικού πρακτορείου, συνελήφθησαν ως συνεργάτες του 42χρονου, να κατέχουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φωτογραφικές μηχανές, καθώς και το χρηματικό ποσό των 4.230 ευρώ.

Η δράση του κυκλώματος, όπως την περιγράφει το Αρχηγείο ήταν: Ο πρώτος από τους συλληφθέντες αναλάμβανε να παραλάβει το πλαστό, παραποιημένο, κλεμμένο έγγραφο και στη συνέχεια να αγοράσει από το ταξιδιωτικό πρακτορείο εισιτήρια για την Ευρώπη. Οι συλληφθέντες του ταξιδιωτικού πρακτορείου, οι οποίοι φέρονται να είναι και ιδιοκτήτες του, για κάθε εισιτήριο που εξέδιδαν για την παράνομη μεταφορά του μετανάστη, εισέπρατταν 15 ευρώ κατά κεφαλή επιπλέον της αξίας του κάθε εισιτηρίου. Ο 42χρονος τους έδινε την εντολή να εκδώσουν τα εισιτήρια με αναχώρηση από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και προορισμό την Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία. Το συνολικά προσδοκώμενο όφελος του κυκλώματος από την πώληση των ταξιδιωτικών και ταυτοποιητικών εγγράφων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 1.000.000 ευρώ. Οι έρευνες συνεχίζονται για τη διασύνδεση της δράσης των μελών του κυκλώματος με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων.
