Στην παραλία Αρφίγκια στο νέο Οίτυλο Λακωνίας προσάραξε ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 48 πρόσφυγες που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους πριν από πέντε ημέρες από τη Σμύρνη της Τουρκίας. Το βράδυ της Τετάρτης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης «112» ότι στην περιοχή υπάρχουν 50 με 60 πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, άμεσα στην περιοχή πήγαν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και ένα ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε λιμενικός, που εντόπισαν το ιστιοφόρο προσαραγμένο και ημιβυθισμένο. 47 άτομα βρίσκονταν στην ξηρά (15 άνδρες, 16 γυναίκες και 16 ανήλικοι) και ένας άνδρας δεν είχε τις αισθήσεις του.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στη συνέχεια οι διασωθέντες, όλοι βγήκαν με δικές τους δυνάμεις στην ξηρά, ενώ το πτώμα του άνδρα, ο οποίος είχε καταλήξει κατά τη διάρκεια του πλου -πιθανότατα από παθολογικά αίτια-, μεταφέρθηκε από τους δικούς του εκτός του σκάφους.
Κατά τις πρωινές ώρες χθες κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού πραγματοποίησε υποβρύχια αυτοψία για τυχόν εντοπισμό εγκλωβισμένων, με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ στην περιοχή επιχειρούσαν ένα περιπολικό σκάφος και ένα αεροσκάφος του Λιμενικού και, από ξηράς, έρευνες διενεργούνταν από στελέχη του Λιμενικού, της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης 4 ανήλικοι και 3 γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, ενώ οι υπόλοιποι από τους επιβαίνοντες επρόκειτο να μεταφερθούν στο Γύθειο. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Γυθείου.
«Το σκάφος ήταν σε μια πολύ δύσκολη περιοχή στα όρια Μεσσηνίας – Λακωνίας, βραχώδη από τη στεριά. Πήγαμε με ένα αλιευτικό σκάφος για να προσεγγίσουμε την περιοχή έτσι ώστε να βρούμε σε ποιο σημείο ήταν οι άνθρωποι αυτοί που χρήζουν άμεσης βοήθειας και φροντίδας», τόνισε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.
