Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πόνος για την απώλεια του συναδέλφου τους, οργή γιατί δεν εισακούστηκαν οι συχνές προειδοποιήσεις τους ότι θα υπάρξει νεκρός λόγω των ελλιπών μέτρων ασφαλείας και της απουσίας ελέγχων, αλλά και θέληση για να συνεχίσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους επικρατούν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος από τη Δευτέρα, όταν το πτερύγιο μιας προπέλας καταπλάκωσε τρεις εργάτες, με τον έναν, τον 47χρονο Γιάννη Νομικό, πατέρα δύο παιδιών, να χάνει τη ζωή του και τους άλλους δύο να τραυματίζονται.

Και όλα αυτά γιατί, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, έλειπε ένα μικρό εξάρτημα από τον γάντζο που θα απέτρεπε το πτερύγιο της προπέλας να φύγει.

Χθες η γυναίκα του νεκρού εργάτη, με επιστολή που έστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Open εκφράζοντας την επιθυμία να ακουστούν αυτά που γράφει «εις μνήμην του συζύγου μου», ευχήθηκε η φωνή των αγανακτισμένων εργαζομένων να ευαισθητοποιήσει και να ταρακουνήσει τους υπευθύνους, ώστε να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του τρόμου.

«Να μην ξεχαστεί το συμβάν και να μην πονέσει άλλη οικογένεια άδικα. Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές. Ελεος, φτάνει» τόνισε και συνέχισε: «Απαιτώ να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Καλό ταξίδι στον υπέροχο πατέρα και σύζυγο που έχασε τη ζωή του για ένα μεροκάματο εις βάρος κάποιων ανεύθυνων. Με εκτίμηση σε όλες τις οικογένειες που χάνουν άδικα τους δικούς τους ανθρώπους».

Την ίδια ώρα συγκλονίζει η ανακοίνωση-επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά: «Αλλος ένας μπαμπάς δεν θα γυρίσει σπίτι να συναντήσει τα παιδιά του, άλλος ένας συμμαθητής μας θα περιμένει τον πατέρα του να γυρίσει από τη δουλειά, αλλά αυτός δεν θα έρθει» τονίζουν οι μαθητές και συμπληρώνουν: «Ηταν 47 χρόνων, θα μπορούσε να είναι ο πατέρας του καθενός μας. Μην τολμήσετε να χύσετε ξανά κροκοδείλια δάκρυα και να μας πείτε ότι έφταιξε η κακιά η ώρα. Ξέρουμε πλέον πολύ καλά τι φταίει, το μάθαμε στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις που κάναμε για το έγκλημα στα Τέμπη, όταν πλημμυρίσαμε τους δρόμους του Πειραιά φωνάζοντας: “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί».

Με σύνθημα «Οχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους – Οι ζωές μας έχουν αξία» το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών στο πλαίσιο της δεύτερης 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν χθες συγκεντρώθηκαν το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και στη συνέχεια έκαναν πορεία στην πλατεία Κοραή.

Ξεσηκωμός για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα

Στο πλευρό τους το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία, ομοσπονδίες, συλλογικότητες και εκπρόσωποι φορέων. Την ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης του λαού στον Πειραιά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και συνολικά στη Ναυπηγοεπισκευή, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, τόνισε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου.

Το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πραγματοποίησε συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή, όπου ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για την πρώτη νίκη που πέτυχαν, καθώς όπως είπε «υποχρέωσαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει ΚΥΑ προκειμένου να γίνονται έλεγχοι από τις πενταμελείς επιτροπές όλες τις μέρες της εβδομάδας, σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες, όπως διεκδικεί εδώ και χρόνια το συνδικάτο».

Επίσης έκανε γνωστό ότι κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι απέσπασαν δέσμευση ότι η ΣΣΕ που με σκληρούς αγώνες έχουν υπογράψει θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα υποχρεωτική. Η ΣΣΕ είχε υπογραφεί το 2017, αλλά δεν είχε γίνει υποχρεωτική.

Στο πλευρό των εργαζομένων δήλωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με τον συντονιστή της εκλογικής επιτροπής του Διονύση Τεμπονέρα να τονίζει ότι «την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τις εκλογικές του επιδόσεις στο Πέραμα, άλλος ένας εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχανε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίζονταν σοβαρά. Οι «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» που υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία μεταφράζονται σε ανασφάλεια και άθλιες συνθήκες δουλειάς».

Τη στήριξη του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ζώνη δήλωσε και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, ζητώντας να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και απόδοση ευθυνών.