ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με επτά καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα από την αρχή της χρονιάς και τρία μέσα στον Απρίλιο, ανησυχητικά καμπανάκια ηχούν στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, χώρια τα άλλα προβλήματα στην αποκομιδή.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ-Δυνάμεις του ΠΑΜΕ) κατήγγειλε δύο, μόνο τις τελευταίες μέρες. Ενα την Κυριακή 30 Απριλίου το πρωί, όταν «κατά τη διάρκεια της αποκομιδής “ανακύκλωσης” στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, συναδέλφισσα, στην προσπάθειά της να μεταφέρει βαριά σακούλα που ήταν έξω από τους κάδους, έσκισε το πόδι της με σπασμένο μπουκάλι που περιείχε η σακούλα. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου και της έγιναν πολλά ράμματα στο πόδι».

Το προηγούμενο καταγγέλθηκε «το πρωί της Παρασκευής 28 Απρίλη στην περιοχή των 40 Εκκλησιών. Κατά τη διάρκεια της αποκομιδής στις κατηφόρες της περιοχής, κάδος κύλησε και το χέρι συναδέλφισσας πιάστηκε μεταξύ του κάδου και της δαγκάνας του ανυψωτικού μηχανήματος. Η συναδέλφισσα έσπασε δάχτυλα του χεριού της, μετέβη σε νοσοκομείο και της χορηγήθηκε πολυήμερη αναρρωτική άδεια».

Η ΔΑΣ θυμίζει ότι «την 3ετία 2020-2022 είχαμε 120 καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα (τα 86 στην καθαριότητα)» και ζητά να πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων για το θέμα, για «να δώσουμε απάντηση και να βάλουμε φραγμό στην εγκληματική πολιτική της διοίκησης Ζέρβα διότι «δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε και να αναδεικνύουμε ότι τα εργατικά “ατυχήματα” δεν οφείλονται σε κάποια “κατάρα”, την “κακιά την ώρα” ή στην “απροσεξία” των εργαζομένων».

Συνέλευση μπορεί ακόμη να μη συγκλήθηκε, όμως ο Σύλλογος Εργαζομένων στον δήμο καλεί αύριο σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο όπου, όπως αναφέρει, «θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Μηχανικών Μέσων, την αποκομιδή των απορριμμάτων πράσινης γραμμής και μπλε γραμμής (Ανακύκλωση) και την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, το τι συμβαίνει με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, καθώς και εργασιακά ζητήματα, όπως η καθυστέρηση στην απονομή και διανομή των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα εργατικά ατυχήματα στον Δ.Θ. και η εφαρμογή του νέου ΦΕΚ λειτουργίας της Υπηρεσίας».

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κάθε θέμα από τα προαναφερόμενα καλύπτει πλέον έκταση «εγκυκλοπαίδειας», αλλά η συσσώρευση άλυτων θεμάτων καθιστά την κατάσταση εκρηκτική, πόσο μάλλον που φαίνεται και στους δρόμους της πόλης, με πολλά παράπονα από τους πολίτες να μην καλύπτονται πλέον. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανακύκλωσης, υπενθυμίζουμε μόνο το τελευταίο επεισόδιο («Εφ.Συν.», 21.4.2023, «Καταγγέλλει τον Δήμο Θεσσαλονίκης και προσφεύγει στον εισαγγελέα ο Τρεμόπουλος»), με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μιχάλη Τρεμόπουλο, να πραγματοποιεί ο ίδιος αυτοψία και να καταγγέλλει με βιντεοσκοπημένα περιστατικά ότι γίνεται ανάμιξη των ανακυκλώσιμων υλικών με τα κοινά σκουπίδια και η ευθύνη για την παράνομη αυτή πράξη είναι αποκλειστικά της διοίκησης του δήμου.