Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ολοταχώς για ακόμη μια ανανέωση της προεδρικής του θητείας οδεύει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς προηγείται του Κεμάλ Κλιτσντάρογλου με μια διαφορά περίπου 2,5 εκατομμυρίων ψήφων.

Τα ποσοστά των δύο προεδρικών υποψηφίων με καταμετρημένο το 97,41% των ψήφων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu δίνουν στον Ερντογάν 52,18%, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 47,82%. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προηγείται σε 52 επαρχίες, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σε 29. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρακτορείο Anka που πρόσκειται στην αντιπολίτευση δίνει προβάδισμα 51,40% στον Ερντογάν και 49,60% στον Κιλιτσντάρογλου..

Έτοιμος για ανανέωση κυριαρχίας ο Ερντογάν: Τα αποτελέσματα στο 97%

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η συμμετοχή και στον δεύτερο γύρο κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, καθώς υπολογίζεται στο 84%, λίγο μειωμένο από το 88% της 14ης Μαΐου.

<div style=”position:relative;padding-bottom:56.25%;”> <iframe style=”position:absolute;top:0;left:0;width:100%;height:100%;” allow=”fullscreen; accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; payment” allowfullscreen frameborder=”0″ scrolling=”no” loading=”lazy” referrerpolicy=”unsafe-url” src=”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-csy2k79m76xl” ></iframe> </div><div itemprop=”video” itemscope itemtype=”https://schema.org/VideoObject”> <meta itemprop=”name” content=”Τουρκικές εκλογές: Τρίτη επανεκλογή Ερντογάν – Στους δρόμους οι οπαδοί του” /> <meta itemprop=”description” content=”Την τρίτη του θητεία εξασφαλίζει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εξασφαλίζει, το 52,3% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 47,7%.” /> <meta itemprop=”duration” content=”PT3M45S” /> <meta itemprop=”thumbnailUrl” content=”https://i3thumbs.glomex.com/dC1ibHU1bnRqdHo4bDUvMjAyMy8wNS8yOC8xNy8wMV8wN182NDczODhkMzMwMzlkLmpwZw==/profile:player-960×540″ /> <meta itemprop=”uploadDate” content=”2023-05-28T17:04:21.000Z” /> <meta itemprop=”embedUrl” content=”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-csy2k79m76xl” /> </div>
<div style=”position:relative;padding-bottom:56.25%;”> <iframe style=”position:absolute;top:0;left:0;width:100%;height:100%;” allow=”fullscreen; accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; payment” allowfullscreen frameborder=”0″ scrolling=”no” loading=”lazy” referrerpolicy=”unsafe-url” src=”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-csy2hno1jgg9″ ></iframe> </div><div itemprop=”video” itemscope itemtype=”https://schema.org/VideoObject”> <meta itemprop=”name” content=”Εκπρόσωπος Ερντογάν: Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού” /> <meta itemprop=”description” content=”Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού, είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών με τον Ερντογάν να προηγείται του Κιλιντσντάρογλου. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.” /> <meta itemprop=”duration” content=”PT3M31S” /> <meta itemprop=”thumbnailUrl” content=”https://isthumbs.glomex.com/dC1ibHU1bnRqdHo4bDUvMjAyMy8wNS8yOC8xNi81OV8xM182NDczODg2MTA5NDM4LmpwZw==/profile:player-960×540″ /> <meta itemprop=”uploadDate” content=”2023-05-28T17:02:25.000Z” /> <meta itemprop=”embedUrl” content=”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-csy2hno1jgg9″ /> </div>

Οι οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, έχουν ήδη ξεχυθεί σε δρόμους πανηγυρίζοντας την επικράτηση, ενώ εορταστικό είναι το κλίμα έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει δηλώσεις από την Άγκυρα.

Έτοιμος για ανανέωση κυριαρχίας ο Ερντογάν: Τα αποτελέσματα στο 97%
Έτοιμος για ανανέωση κυριαρχίας ο Ερντογάν: Τα αποτελέσματα στο 97%

Δείξτε σεβασμό

Ο εκπρόσωπος του AKP και στενός σύμμαχος του Ερντογάν έσπευσε να απαντήσει μέσω Twitter στην αντιπολίτευση ζητώντας «σεβασμό στα εκλογκά αποτελέσματα».

Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν προτίμηση του λαού στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» για να προσθέσει «κάποιοι θέλουν να “θολώσουν” τα αποτελέσματα».

Αγώνας στήθος με στήθος

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του CHP κάλεσε τους αντιπροσώπους του κόμματος να μην εγκαταλείπουν τα εκλογικά τμήματα σημειώνοντας ότι «συνεχίζουμε να δίνουμε έναν αγώνα στήθος με στήθος».

Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και παρατυπίες

Νωρίτερα, με τις κάλπες ακόμη ανοιχτές, δύο βουλευτές του CHP κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα επίθεσης σε εκλογικό κέντρο, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για παρατυπίες σε εκλογικά κέντρα σε Ούρφα, Κωνσταντινούπολη, Κοτσαέλι, Γιάλοβα και Μπινγκιόλ. 

Ο βουλευτής του κόμματος Κιλιτσντάρογλου, Μαχμούτ Τανάλ, ανέφερε ότι μόλις έμαθε πως ο συνάδελφός του Αλί Σεκέρ έπεσε θύμα ξυλοδαρμού σε εκλογικό κέντρο στην Ούρφα, μετέβη στο σημείο και έγινε και ο ίδιος στόχος επίθεσης.

Με ανάρτησή του στο  Twitter ανέφερε «ο βουλευτής μας της Κωνσταντινούπολης Αλί Σεκέρ δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα στη συνοικία Σανλιούρφα επειδή αντιτάχθηκε στην παράνομη ψηφοφορία. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε στο Καρααλί. Έγινε και επίθεση εναντίον μου. Εδώ υπάρχει κρατική αδυναμία! Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και επιθέσεις, θα προστατέψουμε τα σεντούκια! Έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε!».

Παράλληλα, σε ορισμένα χωριά, η επιτροπές του CHP για την εγκυρότητα του αποτελέσματος δέχθηκαν επίθεση, ενώ αστυνομικοί στο Καντίκιοϊ και το Σαριγέρ στην Κωνσταντινούπολη, αποτράπηκαν από το να ψηφίσουν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το φιλοκουρδικό HDP ανέφερε επίσης παρατυπίες στα ψηφοδέλτια υπέρ του Ερντογάν. Επίσης, αναφορές κάνουν λόγο για ψήφους από άτομα που τελικά δε φάνηκαν στο εκλογικό κέντρο.

Οι δηλώσεις των δύο υποψήφιων

Ο απερχόμενος πρόεδρος, φαβορί του δεύτερου γύρου, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, δήλωσε ότι «καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία τα έχει σχεδόν φτάσει. Καλώ τους συμπολίτες μου να έρθουν ακάθεκτοι να ψηφίσουν», τονίζοντας ότι η ψηφοφορία «θα ολοκληρωθεί γρήγορα».

Έτοιμος για ανανέωση κυριαρχίας ο Ερντογάν: Τα αποτελέσματα στο 97%

Ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε, αφού ψήφισε στην Άγκυρα, τους συμπολίτες του «να ψηφίσουν για να απαλλαγούν από ένα αυταρχικό καθεστώς». «Για να έρθει η αληθινή δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτήν τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση, καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν», δήλωσε.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να παραμείνουν κοντά στις κάλπες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων «διότι αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Έτοιμος για ανανέωση κυριαρχίας ο Ερντογάν: Τα αποτελέσματα στο 97%

«Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει», διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο εκλογικό τμήμα και τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του.