Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δύσκολες ώρες έζησαν δεκάδες πρόσφυγες – μετανάστες που είχαν ξεκινήσει – κατά δήλωσή τους – από τη Σμύρνη της Τουρκίας πριν από περίπου πέντε ημέρες, με ιστιοφόρο σκάφος, που στη διάρκεια του περιπετειώδους ταξιδιού τους, προσάραξε σε κοντινή απόσταση από την ακτή, στο Οίτυλο της Λακωνίας. 

Σύμφωνα με το Λιμενικό, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι και όλοι οι επιβαίνοντες στο σκάφος βγήκαν με ασφάλεια στη στεριά και είναι καλά στην υγεία τους. Για προληπτικούς λόγους, επτά άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σπάρτης. Οι υπόλοιποι 40 περιμένουν λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο Γύθειο. Ωστόσο, ένας άνθρωπος εντοπίστηκε νεκρός στην παραλία, για τον οποίο το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε πως οι διασωθέντες είπαν ότι είχε πεθάνει από παθολογικά αίτια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ιστιοφόρο με πρόσφυγες-μετανάστες προσάραξε στη Λακωνία – Ένας νεκρός

Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού πραγματοποίησε υποβρύχια αυτοψία στο προσαραχθέν ιστιοφόρο, για τυχόν εγκλωβισμένους, ευτυχώς όμως, δεν εντόπισε τίποτα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για το περιστατικό από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το βράδυ της Τετάρτης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης “112”, για ύπαρξη περίπου 50 με 60 προσφύγων  στην παραλία “Αρφίγκια” Νέου Οίτυλου Λακωνίας.

Άμεσα στην περιοχή πήγαν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και ένα ιδιωτικό σκάφος με λιμενικό, όπου εντόπισαν ιστιοφόρο σκάφος προσαραγμένο και ημιβιθυσμένο, συνολικά 47 άτομα στην ξηρά (15 άνδρες, 16 γυναίκες και 16 ανήλικοι) καθώς και έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβαινόντων, όλοι οι αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες από τα τουρκικά παράλια, βγήκαν στην ξηρά με δικές τους δυνάμεις, ενώ το πτώμα του άνδρα, ο οποίος είχε καταλήξει κατά τη διάρκεια του πλου, μεταφέρθηκε από τους δικούς του εκτός του σκάφους.

Σήμερα (Πέμπτη) το πρωί, κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) πραγματοποίησε υποβρύχια αυτοψία για τυχόν εντοπισμό εγκλωβισμένων, με αρνητικά αποτελέσματα. Επίσης στην περιοχή επιχειρούν, ένα περιπολικό σκάφος και ένα αεροσκάφος του Λιμενικού, ενώ από ξηράς, έρευνες διενεργούνται από στελέχη του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι τέσσερις ανήλικοι και τρεις γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, ενώ οι υπόλοιποι από τους επιβαίνοντες θα μεταφερθούν στο Γύθειο. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Γυθείου.