Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η αντίδραση των κατοίκων στη Δυτική Μακεδονία για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου-μαμούθ στην Καλαμιά Κοζάνης. Επτά τοπικοί σύλλογοι και φορείς διοργανώνουν αύριο στις 7 το απόγευμα παλλαϊκό συλλαλητήριο για την «άναρχη και υπέρμετρη εγκατάσταση ΑΠΕ». Στο στόχαστρο, Δήμος Κοζάνης και Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη βδομάδα όταν κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία στο χωριό Καλαμιά, μεγάλες εκτάσεις του οποίου πρόκειται να μετατραπούν από φυσικό περιβάλλον σε κάτι το οποίο θα μοιάζει με… μεταποκαλυπτικό τοπίο.
Το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο στην Καλαμιά θα έχει ισχύ 45 MW και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, καταλαμβάνει μια έκταση 730 στρεμμάτων σε περίμετρο 180 μοιρών και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το χωριό. Πρόκειται κυρίως για βοσκοτόπια που απλά θα εξαφανιστούν, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην κτηνοτροφία αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.
Οι αντιδρώντες, που πριν από 20 μέρες κατάφεραν να σταματήσουν προσωρινά τις εργασίες, διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται γιατί «η μετατροπή των βοσκοτόπων σε περιφραγμένες εκτάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ θα εξαφανίσει την εναπομένουσα κτηνοτροφική δραστηριότητα και από την άλλη ο τρόπος χωροθέτησης του πάρκου δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην καθημερινότητα των κατοίκων».

Να θυμίσουμε εδώ ότι η συγκεκριμένη διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής δεν πήγε και τόσο καλά, αφού ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. περιέλαβαν τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας να καταλήξει τραυματισμένος στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης και άλλοι πέντε να συλληφθούν. Συνεπώς, το αυριανό συλλαλητήριο ενέχει σοβαρό ενδεχόμενο άγριας καταστολής και ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συμμετοχή τοπικών βουλευτών και επίσημων παραγόντων.
Αυτό γιατί, απ’ όσα προηγήθηκαν, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέλνει τα ΜΑΤ να ξυλοκοπούν κατοίκους περιοχών σ’ όλη την Ελλάδα επειδή αντιδρούν στα «αναπτυξιακά» σχέδιά της, όπως έχει ήδη κάνει στην Τήνο, στα Αγραφα, στην Κοζάνη και αλλού… «Αποφάσεις που ελήφθησαν χωρίς καν να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς συνεννόηση, δίχως κοινή λογική», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν τεχνοκράτες που ζουν κι εργάζονται στη Δυτική Μακεδονία.
Το αυριανό συλλαλητήριο συνδιοργανώνουν η Κοινότητα Καλαμιάς, η Επιτροπή Αγώνα Γαλατινής Ενάντια στα Φωτοβολταϊκά, το ανοιχτό δίκτυο πολιτών Φλώρινας «Ελεύθερα βουνά», ο Σύλλογος Εορδαία ΣΟΣ, ο Σύλλογος Ενέργεια Περιβάλλον ΣΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και η Επιτροπή Αγώνα Σιάτιστας Ενάντια στα Φωτοβολταϊκά.
Ευθύνες στον Δήμο Κοζάνης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται Δήμος Κοζάνης και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τους κατοίκους να τους κατηγορούν ότι άνοιξαν τον δρόμο για ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα». Ο δικηγόρος των κατοίκων Καλαμιάς, Στέργιος Κατσέλας, επισημαίνει ότι από σειρά εγγράφων προκύπτει πως δίχως τη συμβολή ενός αριθμού αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου δεν θα ήταν εφικτή η αλλαγή χρήσης γης στη συγκεκριμένη έκταση. Τα έγγραφα αυτά ελήφθησαν υπόψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη σχετική αδειοδότηση, που παράλληλα δίχως την επίκληση κάποιας απόφασης δημοτικού συμβουλίου προχώρησε περαιτέρω στην έκδοση και άλλων αδειοδοτήσεων.
Εκ διαμέτρου αντίθετη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της προτρέπει τους κατοίκους να κινηθούν και νομικά, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει. Το περιφερειακό συμβούλιο επισημαίνει πως η περίπτωση της συνδρομής του αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς ως προς την «παύση των εργασιών εγκατάστασης» εκφράζει μια πάγια πολιτική θέση του ενάντια στην άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ και τονίζει πως η νομική υπηρεσία της περιφέρειας αναμένει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να συνδράμει.
