Πάνω από 20 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε δάσος στην ανατολική Κένυα, στο πλαίσιο έρευνας για τον θάνατο πιστών αίρεσης. Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, ο ηγέτης της εν λόγω αίρεσης συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και φέρεται να προέτρεψε τους πιστούς να νηστέψουν μέχρι θανάτου για «να συναντήσουν τον Ιησού».
Από την Παρασκευή, όταν ξεκίνησε η εκταφή, «έχουμε συνολικά 21 πτώματα» στο δάσος της Σακαχόλα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή της αστυνομίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Έχουμε ψάξει μόνο επιφανειακά, κάτι που υποδηλώνει ότι θα έχουμε περισσότερους νεκρούς» όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, πρόσθεσε. Άλλη αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε τον αριθμό αυτόν. Μία από τις πηγές είπε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και τουλάχιστον τρία παιδιά.
Από την περασμένη εβδομάδα
Τα πτώματα τεσσάρων πιστών της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης –επικεφαλής της οποίας είναι ο Πολ Μακένζι Νθένγκε– είχαν ήδη εντοπιστεί την περασμένη εβδομάδα. Αστυνομικοί ερεύνησαν την περιοχή καθώς υπήρχαν πληροφορίες για την ύπαρξη ενός ομαδικού τάφου στο δάσος αυτό. Άλλοι 11 πιστοί (επτά άνδρες και τέσσερις γυναίκες) ηλικίας από 17 μέχρι 49 ετών, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα, αφού διασώθηκαν από το δάσος της Σακαχόλα.
Ο Μακένζι Νθένγκε παραδόθηκε στις 15 Απριλίου στην αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση.
«Πλύση εγκεφάλου»
Οι αστυνομικές αρχές φέρεται να αστυνομία ανέφερε ότι έλαβε πληροφορίες ότι «άνθρωποι πέθαναν από την πείνα με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα συναντούσαν τον Ιησού, αφού υπέστησαν πλύση εγκεφάλου από έναν ύποπτο, τον Μακένζι Νθένγκε, πάστορα της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης».
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πάστορας συνελήφθη τον περασμένο μήνα και του ασκήθηκε δίωξη αφού δύο παιδιά πέθαναν από την πείνα, όντας υπό την επιμέλεια των γονιών τους. Ο Μακένζι Νθένγκε αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος με εγγύηση 100.000 σελινιών Κένυας (ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 670 ευρώ). Έχουν συλληφθεί επίσης και έξι πιστοί.
Η υπόθεση θα εξεταστεί από τοπικό δικαστήριο στις 2 Μαΐου.
