Απομονωμένος όσο ίσως ποτέ άλλοτε ένας Γάλλος πρόεδρος και με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως «το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι ο ίδιος του ο εαυτός», ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε χθες να απευθυνθεί στους Γάλλους για να τους πει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν αναγκαία και θα τεθεί σε ισχύ ώς το τέλος του 2023.
Σε ό,τι δε αφορά τις διαδηλώσεις, ο Μακρόν δεν δίστασε να παρομοιάσει τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα με τους οπαδούς του Τραμπ στις ΗΠΑ και του Μπολσονάρο στη Βραζιλία, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά σε μια Γαλλία που ετοιμάζεται σήμερα για ακόμη μια γενική απεργία. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε έναν κρατικό και σε έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Μακρόν δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη γαλλική οικονομία, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δήλωσε ακόμη ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια ήταν αναγκαία και ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν ή η μείωση των συντάξεων, ή η αύξηση της φορολογίας, ή η αύξηση του κρατικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την άσκηση της εξουσίας και ότι εμπιστεύεται την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, στην οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει δώσει εντολή να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν κύματα αντιδράσεων. Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι «ένας όλο και πιο μοναχικός άνθρωπος» που επιδεικνύει «αντικοινοβουλευτισμό», ενώ ο ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, επέκρινε την «αλαζονεία» του αρχηγού του κράτους ο οποίος, όπως ανέφερε, «ζει έξω από κάθε πραγματικότητα».
Από την πλευρά των συνδικάτων, ο επικεφαλής της CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, δήλωσε ότι τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν είναι εξωφρενικά και ότι με τα λόγια του απέδειξε πως περιφρονεί τους ανθρώπους που διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες. Στο μεταξύ οι Γάλλοι οδοκαθαριστές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους έως και την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ σήμερα αναμένεται ότι για ακόμη μια φορά εκατομμύρια Γάλλοι θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν.
Οι αστυνομικές αρχές δεν κρύβουν ότι αναμένουν επεισόδια και πράξεις βίας και βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή. Χθες πάντως η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της για την κατάσταση στη Γαλλία έκανε λόγο για «υπερβολική βία και καταχρηστικές συλλήψεις», καλώντας τις αρμόδιες αρχές να μη θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των διαδηλωτών. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε επίσης ότι απαιτεί από τις γαλλικές αρχές «την απαγόρευση της χρήσης χειροβομβίδων αποπερικύκλωσης» και την «καταχρηστική χρήση κλομπ».
