Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, έναν χρόνο μετά την έναρξή του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ φέρεται πως σχεδιάζει επαφές τόσο με την ηγεσία της Μόσχας, όσο και με αυτήν του Κιέβου.
Οι ενέργειες αυτές έρχονται λίγο καιρό μετά το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε το Πεκίνο για τερματισμό των εχθροπραξιών, φανερώνοντας πως η Κίνα επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά στον τερματισμό της κρίσης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος και στην επιστροφή στη διεθνή σταθερότητα.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Wall Street Journal, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι η επικοινωνία (που δεν θα γίνει διά ζώσης) είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του Σι στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, επιβεβαίωσε την οπτική του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, κάλεσε σε άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η σύγκρουση, οι κυρώσεις και η πίεση δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα» και πως «η διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν και πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών».
Σοϊγκού: Πυλώνας σταθερότητας οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας είναι ο κύριος παράγοντας που υποστηρίζει την παγκόσμια σταθερότητα στον κόσμο σήμερα. Υποστήριξε επίσης πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου έχουν φθάσει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.
«Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σ’ ένα νέο πρωτοφανές επίπεδο και έχουν γίνει σημαντικός παράγοντας υποστήριξης της παγκόσμιας σταθερότητας ενόψει των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στον κόσμο», μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο δήλωση του Σοϊγκού σε τηλεγράφημά του προς τον Ζανγκ Γιουσία, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας και στενό σύμμαχο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
