Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η εμφανής προσπάθεια του πρωθυπουργού να διαχύσει τις πολιτικές ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του –για την τραγωδία στα Τέμπη– σε όλο το πολιτικό σύστημα προκάλεσε τη σφοδρή ενόχληση των κομμάτων και τις έντονες αντιδράσεις τους. Η φράση του «φταίμε όλοι» που είπε στο υπουργικό συμβούλιο έφερε οργισμένες απαντήσεις (και) από την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Πιο αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «με κυνικό τρόπο συνεχίζει την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μόνο στα λόγια ενώ την επιμερίζει κατ’ ουσίαν σε όλους».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Μάντζο, «η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα να μιλούν για ανοικοδόμηση του κράτους και αναγέννηση της χώρας. Είναι οι ίδιοι που πλήγωσαν το κράτος δικαίου, τις υποδομές, το δημόσιο σύστημα Υγείας, τη δημόσια Παιδεία».

Ο κ. Μάντζος θύμισε ακόμη ότι η περιβόητη σύμβαση 717/2014 για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο «δεν ήταν εκκρεμής στα δικά μας συρτάρια εννέα χρόνια, με επτά παρατάσεις και 54 εκατ. ευρώ συμβατικό αντικείμενο», για να καταλήξει με τη φράση «φτάνει πια. Ως εδώ!» που σηματοδοτεί την αγανάκτηση της Χαριλάου Τρικούπη για τη στάση του πρωθυπουργού.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του καταλόγισε υποκρισία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προβλέποντας ότι στη Ν.Δ. «ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα μπορούν πλέον να συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους. Η λαϊκή και νεανική οργή, αργά ή γρήγορα, θα ανατρέψει και το σημερινό σάπιο κράτος και όσους το υπηρετούν».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Περισσού, σημειώνεται ότι «αφού απέτυχαν οικτρά να εμποδίσουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, τώρα προσπαθούν ξεδιάντροπα να τις φέρουν στα “μέτρα” τους, αλλοιώνοντας το ίδιο το περιεχόμενό τους». Καυτηριάζουν δε την αναφορά του πρωθυπουργού σε «παθογένειες» και «συντεχνίες», σχολιάζοντας ότι προσπαθεί να φορτώσει εκεί «το σημερινό σάπιο και εγκληματικό κράτος και πάνω απ’ όλα στους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ πρόκειται για το κράτος του κεφαλαίου και του κέρδους που υπηρετεί η κυβέρνησή του, όπως και όλες οι προηγούμενες».

Το ΜέΡΑ25, μέσω του εκπροσώπου Τύπου Ερικ Μιλτιάδη Εντμαν, μίλησε για «εισήγηση μιας ημιθανούς κυβέρνησης» αλλά και για «θράσος του κ. Μητσοτάκη να συνδυάσει για άλλη μία φορά την κενή συγγνώμη του με αιχμές κατά των εργαζομένων των σιδηρόδρομων». «Οι εικόνες φωτογενούς, επικοινωνιακά επιμελημένου πένθους από τους πιο ενθουσιώδεις εφαρμοστές της λιτότητας που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς τις υποδομές της χώρας, από τους σιδηρόδρομους μέχρι τη δημόσια Υγεία, δεν είναι τίποτα λιγότερο από προσβλητικές. Κάθε λεπτό που περνάει και αυτή η απόλυτα απονομιμοποιημένη κυβέρνηση παραμένει στη θέση της είναι μια βαθιά προσβολή προς τον λαό της χώρας μας και την ίδια τη δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Φυλάκιση των υπευθύνων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και δήμευση των περιουσιών τους ζήτησε αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, «αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να βρει τους υπαίτιους». «Δεν ακούσαμε για “βραχιολάκια” και δημεύσεις περιουσιών, αλλιώς οι νεκροί δεν θα δικαιωθούν», κατέληξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.