ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Δημήτρης Ψαρράς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η ψηφιακή μετάλλαξη των εφημερίδων έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο περιεχόμενό τους και έχει υποχρεώσει και τους δημοσιογράφους να προσαρμοστούν στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται. Μοναδική εξαίρεση η πολιτική γελοιογραφία που διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά επί δεκαετίες, όσο κι αν αξιοποιεί τις ευκολίες της τεχνολογίας.

Στις σκέψεις αυτές μάς οδηγεί η μνήμη ενός δικού μας ανθρώπου που συνέβαλε όσο κανείς άλλος στο συνεταιριστικό εγχείρημα της «Εφ.Συν.» και μάλιστα από ένα πόστο που συνήθως θεωρείται δευτερεύον. Συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Καλαϊτζή, του πολιτικού γελοιογράφου-σκιτσογράφου που σφράγισε τον χώρο αυτό επί μισό αιώνα, αφού ξεκίνησε από πολύ νέος, αλλά πολύ γρήγορα ξεχώρισε χάρη στο ταλέντο του, την πολιτική του στράτευση και την τόλμη του.

Ο Καλαϊτζής υπήρξε πάντα υποστηρικτής των πιο σημαντικών αξιών της Αριστεράς και μπόρεσε να συνταιριάξει μια πηγαία αντίθεση σε κάθε λογής εξουσίες με τον σεβασμό του στους περιορισμούς του ανθρωπιστικού πραγματισμού. Ας ξαναδούμε δίπλα δίπλα τις ξεκαρδιστικές του αναφορές στις πολιτικές προσωπικότητες της Δεξιάς και τις σπαραχτικές του αναφορές στο προσφυγικό δράμα. Οσο για την ετοιμότητά του να ταιριάξει με τη νέα εποχή στον χώρο του Τύπου, χωρίς να εγκαταλείψει το σαρκαστικό του πνεύμα, αρκεί να δει κανείς ότι συνόδευε τα τελευταία χρόνια τα σκίτσα του με μια ειρωνική διαδικτυακή διεύθυνση (url). Σε μια από τις τελευταίες του γελοιογραφίες λ.χ. σχολίαζε την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ. ως www.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΚΡΑΚΡΑΤΙΑ.gr (12.1.2016).

Ο ρόλος του βέβαια στην «Εφ.Συν.» υπήρξε πολύ ευρύτερος, εφόσον ο ίδιος ήταν που στήριξε εξ αρχής τις σκέψεις για να τολμήσουμε ένα παρόμοιο εγχείρημα μετά την κατάρρευση της «Ελευθεροτυπίας» και πρωτοστάτησε στις συνελεύσεις μας, βοηθώντας ακόμα και τους πιο διστακτικούς να συμμετάσχουν. Κι από κει και πέρα, με το καθημερινό του σκίτσο συνέβαλε με τον καλύτερο τρόπο για να πάρει η εφημερίδα τον δρόμο της. Συνεργάτης πρόθυμος για όλους, δάσκαλος δοτικός για τους νεότερους, αλλά και έτοιμος να ακούσει όλους προτού αποφασίσει.

Στον προσωπικό του ιστότοπο υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό μέρος της δουλειάς του, ενώ στον ιστότοπο της «Εφ.Συν.» μπορεί κανείς να αναζητήσει τα σκίτσα του στην εφημερίδα μας. Από τις 2 Μαρτίου 2018 η Μύρινα Καλαϊτζή και η Γεωργία Καζαντζίδου κατέθεσαν στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) 16 κούτες και 11 πακέτα με το κύριο σώμα του προσωπικού αρχείου του Γιάννη Καλαϊτζή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΑΣΚΙ, «πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σε όγκο και ευρύτητα αρχείο, που περιλαμβάνει τα πρωτότυπα (βασικές κατηγορίες πρωτοτύπων αποτελούν οι πολιτικές γελοιογραφίες σε εμβληματικά περιοδικά και εφημερίδες, τα κόμικς, η σειρά γελοιογραφικών πορτρέτων, οι ρεκλάμες, τα σκίτσα εικονογράφησης άρθρων κ.ά.), αλλά και μοναδικά δείγματα αναπαραγωγών έργων του κορυφαίου Ελληνα σκιτσογράφου και δημιουργού κόμικς, καθώς και αντίτυπα δημοσιευμένων του βιβλίων και άλμπουμ (προσωπικά, συνεργατικά, εικονογράφηση, εξώφυλλα κ.ά.).

Για τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας η πρόσκτηση του Αρχείου Γιάννη Καλαϊτζή συνιστά ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, που υπογραμμίζει τη διαρκή επέκταση των συλλογών τους. Σηματοδοτεί, δε, τον εμπλουτισμό τους με ένα πολυσχιδές υλικό εικόνας και λόγου, που ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ζωντανό κομμάτι της ιστορίας των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, της ιστορίας των κόμικς και της πολιτικής γελοιογραφίας, ότι θα αποτελέσει κομμάτι της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας και, φυσικά, ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Αριστεράς».