Ακριβές και για λίγους οι ρυθμίσεις για τις παλιές και τις νέες οφειλές, κρύβουν τον διάβολο στα ψιλά γράμματα για την αύξηση των κρατικών εισπράξεων.
Σύμφωνα με τη χθεσινή εξειδίκευση, φορολογούμενοι με «κόκκινες» οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ενταχθούν στις 100-120 δόσεις ή στις 72 για τα πανδημικά χρέη. Την ίδια στιγμή, όσοι ήταν συνεπείς και μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 φορτώθηκαν με νέες οφειλές θα πάρουν τις ανάσες που θέλουν αλλά με τσουχτερό επιτόκιο εξόφλησης έως 5,87%.
Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Αναβίωση 72 ή 120 δόσεων: Οσοι έχασαν τις ρυθμίσεις ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να επανενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφόσον καταβάλουν δύο δόσεις. Μόνο έτσι θα αναβιώσουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Αρρύθμιστες οφειλές
Οσοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές (π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022), για να κερδίσουν τις «χαμένες» ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά τον τρέχοντα μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
2. Νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης:
● Αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
● Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.
● Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.
● Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.
● Με την ένταξη στη ρύθμιση ισχύουν τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων (αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών).
● Οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
● Αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων και ταυτόχρονα εντός του μήνα από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων, να ενταχθούν και οι οφειλές της απολεσθείσας πάγιας σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
Στο πακέτο με τα μέτρα των 800 εκατ. ευρώ για συνταξιούχους και αγρότες ενσωματώθηκε και η νέα εξάμηνη παράταση, έως το τέλος του 2023, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (ίσχυε έως Ιούλιο) σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές, ο καφές, τα σινεμά, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι σχολές χορού. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.
