Οργή έχουν προκαλέσει φωτογραφίες που εικονίζουν απισχνασμένο Ιρανό γιατρό που κάνει απεργία πείνας στη φυλακή, διαμαρτυρόμενος για την υποχρέωση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η υγεία του έχει επιδεινωθεί δραματικά και κινδυνεύει να πεθάνει.
Οι φωτογραφίες διακινήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο 53χρονος γιατρός Φαρχάντ Μεϊσαμί βρίσκεται από το 2018 στη φυλακή επειδή υποστήριξε ακτιβίστριες που διαμαρτύρονταν κατά της υποχρεωτικής χρήσης του χιτζάμπ. Άρχισε την απεργία πείνας στις 7 Οκτωβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφατους φόνους διαδηλωτών από την κυβέρνηση, δήλωσε ο δικηγόρος του, Μοχάμεντ Μογιμί, ο οποίος μέσω Twitter δήλωσε: «Η ζωή του πελάτη μου Φαρχάντ Μεϊσαμί βρίσκεται σε κίνδυνο. Άρχισε απεργία για να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφατους κυβερνητικούς φόνους στους δρόμους». Πρόσθεσε πως ο Μεϊσαμί έχει χάσει 52 κιλά.
Ο Μεϊσαμί εικονίζεται σε φωτογραφίες να είναι κουλουριασμένος πάνω σε κάτι που μοιάζει με κρεβάτι νοσοκομείου. Σε μια άλλη είναι όρθιος με τα πλευρά του να προεξέχουν. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πότε είχαν τραβηχτεί οι φωτογραφίες.
Human rights activists are expressing concern after photos of imprisoned Iranian activist and physician Farhad Meisami were published which showed he's lost much of his weight due to hunger strike.
Meisami has been jailed since 2018 over his objection to compulsory hijab. pic.twitter.com/o5H45tYQ3U— Iran International English (@IranIntl_En) February 2, 2023
H ιρανική δικαιοσύνη αρνείται ότι ο Μεϊσαμί κάνει απεργία πείνας. Αντίθετα, υποστηρίζει πως οι φωτογραφίες, που κυκλοφορούν ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρονολογούνται πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Μεϊσαμί είχε πράγματι πραγματοποιήσει απεργία πείνας. Και ως απόδειξη, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Young Journalists Club (YJC) ανήρτησε μια φωτογραφία, υποστηρίζοντας ότι είναι η πιο πρόσφατη φωτογραφία του Μεϊσαμί, στην οποία δεν φαίνεται απισχνασμένος, αλλά εικονίζεται να κάθεται στο πάτωμα του κελιού του έχοντας δίπλα του μια σακούλα που μοιάζει με σακούλα με τσιπς.
Πάντως, οι φωτογραφίες του απισχνασμένου γιατρού έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
«Σοκαριστικές εικόνες του δρος Φαρχάντ Μεϊσαμί, ενός γενναίου υποστηρικτή των δικαιωμάτων των γυναικών που κάνει απεργία πείνας στη φυλακή», έγραψε στο Twitter ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Ιράν.
«Το ιρανικό καθεστώς αρνήθηκε αδίκως σ’ αυτόν και σε χιλιάδες άλλους πολιτικούς κρατουμένους τα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους. Τώρα απειλεί αδίκως τη ζωή του», πρόσθεσε.
Σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από την υπηρεσία στα περσικά του BBC, ο Μεϊσαμί διατύπωνε τρία αιτήματα: να τερματιστούν οι εκτελέσεις, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι και να τερματιστεί η παρενόχληση των γυναικών που βασίζεται στην υποχρέωσή τους να φορούν το χιτζάμπ. «Θα συνεχίσω την αδύνατη αποστολή μου με την ελπίδα ότι θα γίνει δυνατή αργότερα με συλλογική προσπάθεια», έγραψε.
