ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κώστας Πετρωτός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μετά τη Γερμανία, οι Ιάπωνες νίκησαν και την Ισπανία και προκρίθηκαν στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γράφοντας την πιο χρυσή σελίδα της ποδοσφαιρικής ιστορίας τους, μέχρι την επόμενη…

Πανάξια, αν σκεφτεί κανείς ότι κατάφεραν να πάρουν ένα από τα δύο εισιτήρια πρόκρισης σε όμιλο με δύο μεγαθήρια τα οποία νίκησαν με ανατροπή. Στην πρεμιέρα είχαν βρεθεί πίσω στο σκορ με το πέναλτι του Γκιντογκάν και γύρισαν το ματς μέσα σε οκτώ λεπτά με τους Ντοάν και Ασάν. Χθες, και πάλι με τον Ντοάν ισοφάρισαν με την έναρξη του δευτέρου μέρους το γκολ του Μοράτα και τρία λεπτά αργότερα έκαναν το 2-1 με τον Τονάκα.

Θα έλεγε κανείς ότι για τη μεγάλη πρόκριση έπαιξε ρόλο και το δυνατό τους σημείο ως χώρα, η τεχνολογία, ενώ στην αντίπερα όχθη, σε κάποια στιγμή του αγώνα, όταν η Κόστα Ρίκα προηγήθηκε της Γερμανίας, βρέθηκαν και οι Ισπανοί να μένουν εκτός συνέχειας διοργάνωσης, αλλά γρήγορα διέφυγαν τον κίνδυνο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή για να φανεί το μέγεθος του σασπένς που είχε η αναμέτρηση στο στάδιο «Καλίφα». Η Ισπανία, αν και με αρκετές αλλαγές στην αρχική σύνθεσή της, μπήκε με επιθετική διάθεση στο ματς και μόλις στο 11′ με κεφαλιά του Μοράτα από σέντρα του Αθπιλικουέτα πήρε προβάδισμα στο σκορ.

Οπως κόντρα στη Γερμανία, έτσι και χθες, η κατάσταση αναποδογύρισε με τις αλλαγές του Χατζίμε Μοριγιάσου. Στο 48′, μία από αυτές, ο Ντοάν εκμεταλλεύτηκε μια κακή αντίδραση της άμυνας της Ισπανίας και μια ασθενή απόκρουση του Σιμόν για να ισοφαρίσει με ωραίο σουτ και στο 51′ ο Μιτόμα πρόλαβε την μπάλα για χιλιοστά εντός παιδιάς (η νοητή «ευθεία» της άκρης της μπάλας, όπως μπορούσε να φανεί μόνο με τη χρήση της τεχνολογίας, ήταν εντός αγωνιστικού χώρου) και ο Τανάκα ολοκλήρωσε την ανατροπή που οι Ιάπωνες «σφιχταγκάλιασαν» μέχρι το τέλος του ματς.

Βέβαια, από την ώρα που οι Γερμανοί γύρισαν το άλλο ματς και οι Ισπανοί ήταν και πιο ήρεμοι, διότι ήξεραν ότι έχουν και κέρδος από τη «ζημία» της ήττας, την αποφυγή μιας κόντρας με τη Βραζιλία στους «8».

Το πρώτο επίσημο ματς στην ιστορία των δύο ομάδων έληξε με νίκη των Ιαπώνων (είχαν δώσει μόνο ένα φιλικό το 2001, το οποίο πήρε η Ισπανία με 1-0) και πλέον οι παίκτες του Μοριγιάσου ετοιμάζονται για την αναμέτρηση με την Κροατία, ενώ η Ισπανία για την κόντρα με το Μαρόκο.


Ιαπωνία (Χ. Μοριγιάσου): Γκόντα, Ικατούρα, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ιτο, Μορίτα, Τανάκα (87′ Εντο), Ναγκατόμο (46′ Μιτόμα), Καμάντα (68′ Τομιγιάσου), Μαέντα (62′ Ασάνο), Κούμπο (46′ Ντοάν).

Ισπανία (Λ. Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα (46′ Καρβαχάλ), Ρόδρι, Π. Τόρες, Μπαλντέ (68′ Αλμπα), Γκάβι (68′ Ανσού Φάτι), Μπουσκέτς, Πέδρι, Γουίλιαμς (57′ Φεράν Τόρες), Μοράτα (57′ Ασένσιο), Ολμο.

Σκόρερ: 11′ Μοράτα-48′ Ντόαν, 51′ Τανάκα.

Διαιτητής: Βίκτορ Γκόμες (Νότια Αφρική).

Κίτρινη: 39′ Ιτακούρα, 44′ Τανιγκούτσι, 45′ Γιοσίντα.

Κόκκινη: –