Μαυροντυμένος και με εμφανή απόσταση από την εν διαστάσει σύζυγό του κατέθεσε χθες ο Μάνος Δασκαλάκης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ως μάρτυρας κατηγορίας απέναντι στη Ρούλα Πισπιρίγκου. Στην 33χρονη που κάθεται στο εδώλιο ως κατηγορούμενη για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας με κεταμίνη, όπως και για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατ’ εξακολούθηση, αναφέρθηκε αποκαλώντας τη μόνο «κατηγορούμενη».
Είναι ο πρώτος μάρτυρας που καταθέτει στην πολύκροτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία διώκεται ξεχωριστά για την ανθρωποκτονία και των άλλων δύο παιδιών της, της Μαλένας και της Ιριδας, το 2019 και το 2021 αντίστοιχα, και η μαρτυρία του κέντρισε το ενδιαφέρον της έδρας. Η κατηγορούμενη, που δήλωσε αθώα διά του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια, άκουγε με δάκρυα στα μάτια τον πρώην σύντροφό της να τη χαρακτηρίζει μεν «υπόδειγμα μητέρας», καθιστώντας όμως σαφή την άποψή του πως η κατηγορούμενη πράγματι δολοφόνησε την τετραπληγική κόρη τους.
Αναφερόμενος στη σχέση του με την κατηγορούμενη είπε πως ήταν από κοινού απόφαση να κάνουν παιδί παρά τα πρώιμα στάδια της σχέσης τους. «Η κατηγορούμενη ήταν πάρα πολύ καλή μητέρα – τουλάχιστον αυτό έδειχνε προς όλους». Ομως, όπως είπε, πριν από τον θάνατο της 6 μηνών Ιριδας, το 2021, εκείνος ανακάλυψε εξωσυζυγική σχέση της κατηγορούμενης. «Η Τζωρτζίνα άκουγε τον τσακωμό μας και την πήγα σε άλλο δωμάτιο. Επειδή εκείνη συνέχιζε και εγώ δεν ήθελα το παιδί μου να βλέπει τέτοια, της έριξα ένα χαστούκι και έφυγα από το σπίτι.
Μετά πληροφορήθηκα από την αδελφή της ότι το βρέφος μας είχε πρόβλημα. Πήγα και είδα το παιδί παγωμένο και η κατηγορούμενη του έκανε μαλάξεις. Πήγαμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί μάς ανακοίνωσαν ότι το βρέφος μας απεβίωσε», είπε. Εξήγησε πως μετά τον θάνατο της Ιριδας, δύο χρόνια μετά την απώλεια της Μαλένας, επέστρεψε στο σπίτι. «Μου είπε “θέλω να μείνεις για μένα εδώ”. Της είπα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει κι έφυγα πάλι από το σπίτι», σημείωσε ο μάρτυρας.
Τα προβλήματα υγείας της Τζωρτζίνας, είπε, δεν άργησαν να φανούν. Περιέγραψε μάλιστα την παραμονή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο, όταν κατέρρευσε η υγεία της, επισημαίνοντας επανειλημμένα πως οι γιατροί ουδέποτε ανέφεραν πως υπάρχει κίνδυνος ανακοπής. «Φεύγω μία μέρα από το νοσοκομείο και το απόγευμα με παίρνει η κατηγορούμενη και μου λέει “τρέχα, το παιδί έμεινε”. Οι γιατροί το επανέφεραν μετά από 55 λεπτά. Είχα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ηταν το τρίτο παιδί που χάναμε. Το παιδί επανήλθε όντας πια τετραπληγικό».
Το ζευγάρι αποφάσισε να παραμείνει μαζί για το παιδί, αλλά στις 15 Ιανουαρίου 2022 ο Μάνος Δασκαλάκης της ανακοίνωσε ότι είναι καλύτερα να ζουν χωριστά. Δύο μέρες μετά η Τζωρτζίνα πήγε σε προγραμματισμένη εξέταση στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε. «Δέχομαι μια κλήση από την κατηγορούμενη. Το παιδί με επιληπτική κρίση βγάζει αφρούς από το στόμα. Της λέω: “Τι πήρες να μου δείξεις; Πάρε τους γιατρούς της ΜΕΘ να σου πουν τι να κάνεις”».
Μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας στις 29 Ιανουαρίου, όπως είπε, ο ίδιος θέλησε να τη στηρίξει, όμως μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, όταν όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην οικογένεια, δεν άργησαν οι απειλές: «Ο πατέρας μου στήριζε την κατηγορούμενη. Ενα απόγευμα του είπε “αν με πάρουν, θα τον πάρω μαζί μου”. Μετά από δημοσίευμα που έλεγε ότι θα είχα δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια, πήρε και απείλησε “αν πάρει τον Κούγια, θα πράξω αλλιώς”. Ενημερώθηκα ότι μέσα από τον Κορυδαλλό επικοινωνούσε με τη θεία μου και ρωτούσε τι κάνω, δεν ενδιαφερόταν για τις κατηγορίες που της προσάπτουν».
Ερωτώμενος από τους συνηγόρους κατηγορίας για τον λόγο που η κατηγορούμενη θα ήθελε να δολοφονήσει το τελευταίο παιδί που θα μπορούσε «να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη», η απάντηση του Μάνου Δασκαλάκη ήταν κοφτή: «Εγώ επέμενα να πάρουμε διαζύγιο. Ηταν ξεκάθαρο πλέον ότι δεν ήθελα να είμαι μαζί της. Ολα αυτά τα σκέφτομαι τώρα που έχω διαβάσει τη δικογραφία. Κάθε φορά που έφευγα, το παιδί πάθαινε κάτι (…) Ηθελε να την ξεφορτωθεί. Μου είχε πει μάλιστα “ποιος θα με θέλει εμένα τώρα με ένα παιδί ανάπηρο;”».
