Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για τη στάση των τραπεζών, αλλά και για την ακρίβεια που δεν υποχωρεί, αποδίδουν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, που επισημαίνουν ότι χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική προστασίας της κοινωνίας.

Σε συνεντεύξεις τους, οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνουν ότι είναι κυβερνητική επιλογή η ενίσχυση των τραπεζικών κερδών, την ώρα που εντείνεται η ασφυξία των πολιτών. 

Έφη Αχτσιόγλου: «Πολύ υψηλές τιμές, πολύ χαμηλό εισόδημα»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε ότι «το ιδιωτικό χρέος επιτείνει την οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών. Επί διακυβέρνησης ΝΔ έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δισ. το χρέος προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες».

Σημείωσε ότι «η άνοδος των επιτοκίων φέρνει τρομακτικές αυξήσεις στις δόσεις των δανείων και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο ρύθμισης. Η είδηση από τις επαφές κυβέρνησης-τραπεζών είναι ότι δεν υπάρχει είδηση. Η ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, αφενός διότι έκανε συγκεκριμένες επιλογές ενίσχυσης των κερδών των τραπεζών, πιο χαρακτηριστικό είναι ότι νομοθέτησε να ξεπαγώσουν τα μπόνους στους τραπεζίτες. Το δεύτερο είναι ότι δεν νομοθετεί σήμερα για να υπάρξει προστασία των πολιτών, ενώ εξελίσσεται ένα σαρωτικό κύμα πλειστηριασμών και πρώτης κατοικίας».

Όσον αφορά την ακρίβεια, τόνισε ότι «είναι δεδομένο πως το “καλάθι του νοικοκυριού” δεν ικανοποιεί τους πολίτες. Πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι δεν λειτουργεί, ενώ το έχουν πει και οι επίσημοι φορείς της αγοράς. O πληθωρισμός Νοεμβρίου έδειξε αυξήσεις στα τρόφιμα περί του 20%, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ψευδόταν όταν έλεγε ότι το “καλάθι” θα συγκρατήσει τις τιμές στα τρόφιμα».

Κατά την Έφη Αχτσιόγλου, «στο μείγμα τιμών και εισοδημάτων στην Ελλάδα έχουμε ένα ακραίο φαινόμενο: πάρα πολύ υψηλές τιμές και πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα. Τα εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 20% της αγοραστικής του δύναμης. Σε ευρωπαϊκή σύγκριση η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στο κόστος ενέργειας με όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών».

Αλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση λειτουργεί με όρους καθεστώτος»

Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε τις επαφές του υπουργού Οικονομικών με τις τράπεζες σημειώνοντας ότι «οι σκιαμαχίες του κ. Σταϊκούρα με τις τράπεζες προκαλούν θυμηδία. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Είναι αυτή που αρνείται την αποφασιστική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, παρότι έχει αυξηθεί σχεδόν 40 δισ. την τελευταία τριετία. Και έχει επιτρέψει 700.000 να περάσουν στον έλεγχο των fund και 4,2 εκατ. κοκκινισμένα ΑΦΜ να απειλούνται με διαδικασίες εκποίησης», τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική προστασίας της κοινωνίας» σημειώνοντας ότι οι τράπεζες, «έχουν λάβει πρωτοφανή ρευστότητα απάνω τον 50 δισ. πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ενώ απαιτείται και ένας νέος πτωχευτικός νόμος που θα προστατεύει τους πιο ευάλωτους». 

Σε σχέση με την διαχείριση των κονδυλίων, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «χρειάζεται μια γενναία πολιτική ανακατεύθυνσης πόρων προς την πραγματική οικονομία. Με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε μόλις 6% των επιχειρήσεων».

«Η κυβέρνηση λειτουργεί με όρους καθεστώτος και στους θεσμούς αλλά και στην οικονομία» υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «οι θεσμοί της δικαιοσύνης στο Βέλγιο λειτούργησαν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, κάτι που δεν έχει συμβεί στην χώρα μας όλους αυτούς τους μήνες που έχει εκραγεί η υπόθεση των υποκλοπών».