Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το μακελειό με δέκα νεκρούς σε αίθουσα χορού της Καλιφόρνια, οι σχέσεις βρετανικών πανεπιστημίων με κινεζικά τα οποία συνδέονται με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανακοίνωση του αμυντικού προϋπολογισμού-μαμούθ της Γαλλία αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.   

Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Οι ριψοκίνδυνες σχέσεις των πανεπιστημίων με την Κίνα» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ότι περισσότερα από 40 βρετανικά πανεπιστήμια συνεργάζονται με ινστιτούτα που σχετίζονται με κακόβουλες δραστηριότητες του κινεζικού κράτους. Ειδικότερα η έρευνα της εφημερίδας αποκάλυψε ότι δεκάδες βρετανικά πανεπιστήμια έχουν συνάψει συνεργασία με κινεζικά και ότι αυτές σχετίζονται με την γενοκτονία της μειονότητας των Ουιγούρων, την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, την κατασκοπεία την έρευνα σε θέματα άμυνας ή το χάκινγκ». Τονίζει ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το κορυφαίο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το οποίο συνεργάζεται με αυτό της Τσινγκχούα για την ανάπτυξη ενός συστήματος αναγνώρισης φωνής, μια τεχνολογία η οποία σχετίζεται με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σινγιάνγκ. Ο Guardian από την  πλευρά του έχει κεντρικό τίτλο : «Οι προβλέψεις της Βρετανίας για την επίτευξη του εξαγωγών ενός τρισεκατομμυρίου λιρών θα καθυστερήσει 15 χρόνια λόγω του Brexit». Ειδικότερα το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2035.

Ανασκόπηση ξένου τύπου 23.1.2023

Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Άμυνα : ένας ιστορικός προϋπολογισμός ύψους 413 δισεκατομμυρίων ευρώ» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό για την άμυνα την Παρασκευή ο οποίος αφορά στην περίοδο 2024-2030. Υπογραμμίζει ότι το ποσό που ανακοινώθηκε είναι το υψηλότερο από το 1960, οπότε ο στρατηγός ντε Γκολ  αποφάσισε να αποκτήσει η Γαλλία πυρηνικά όπλα. Ειδικότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του σχετικού προγράμματος. Η Liberation από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Συντάξεις. Μιλούν αυτοί που χάνουν» και στο κύριο άρθρο σημειώνει ότι ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια δίκαιη μεταρρύθμιση πολλοί απ΄ αυτούς που χάνουν από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μιλούν σε δημοσιογράφους της εφημερίδας για τις αρνητικές επιπτώσεις του.                  

Ανασκόπηση ξένου τύπου 23.1.2023

Στη Γερμανία Ο επαπειλούμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, που ακούει στο όνομα Inflation Reduction Act, συζητήθηκε χθες διεξοδικά στο Παρίσι ανάμεσα στον Σολτς και τον Μακρόν γράφει η Handelsblatt. Επισημαίνει ότι πίσω από τον παραπλανητικό τίτλο “Νόμος για τη μείωση του Πληθωρισμού” κρύβεται ένα δυσθεώρητο πακέτο 370 δις δολαρίων για επενδύσεις σχετικά με την προστασία του κλίματος που περιλαμβάνει όρους εμπορικού προστατευτισμού σε βάρος πιθανότατα ευρωπαϊκών εταιρειών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, παρουσιάζει την ευρωπαϊκή απάντηση, ένα σχέδιο εκ 4 σημείων που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 9 Φεβρουαρίου. 

Ανασκόπηση ξένου τύπου 23.1.2023

Στις ΗΠΑ τέλος η USA Today γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Δέκα άτομα σκοτώνονται από πυροβολισμούς σε στούντιο χορού της Καλιφόρνια», ενώ σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της έχει τίτλο : «Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το δικαίωμα στην άμβλωση». Η  Washington Post από την πλευρά της έχει τίτλο : «Τουλάχιστον 10 νεκροί από πυροβολισμούς στην Καλιφόρνια» και προσθέτει ότι μετά από ανθρωποκυνηγητό  ο δράστης του μακελειού εντοπίσθηκε νεκρός.