Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η Τζόρτζια Μελόνι συνήθως δεν ακούει τις συμβουλές των συνεργατών της, αλλά αυτή την φορά μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει γνώμη. Η όλη υπόθεση αφορά την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τις επιπτώσεις της στο συνολικό κόστος πολλών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Η «έκπτωση» των κρατικών φόρων στα καύσιμα, η οποία είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι (περίπου 30 λεπτά του ευρώ το λίτρο), έληξε την τελευταία ημέρα του περασμένου Δεκεμβρίου. Επειτα από κάποια αβεβαιότητα η κυβέρνηση της προέδρου των Αδελφών της Ιταλίας αποφάσισε να μην παρατείνει την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου.

H όλη λογική της είναι ότι προτιμά να διαθέσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του φωτός και του φυσικού αερίου, για την αύξηση των κατώτερων συντάξεων και γενικότερα για όποια άλλα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, παρά για να περιορίσει σε έναν βαθμό το κόστος των καυσίμων.

Η τιμή των οποίων στο μεταξύ, από τις πρώτες ημέρες του χρόνου (ιδίως για ντίζελ αυτοκίνητα), έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, ενώ στους αυτοκινητόδρομους έχει φτάσει και τα 2,50 ευρώ. Είναι σαφές ότι, πέρα από την έλλειψη κρατικής οικονομικής συνεισφοράς, πρόκειται και για φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε ότι στη φάση αυτή θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή των καυσίμων (αλλά μόνο στους αυτοκινητόδρομους) και θα υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων να αναρτούν τις μέσες ημερήσιες τιμές της βενζίνης, GPL και πετρελαίου κίνησης.

Οι πρατηριούχοι όμως διαμαρτύρονται, επιμένουν ότι δεν φταίνε για τις αυξήσεις (από τη στιγμή που είναι ο τελευταίος κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας) και κατηγορούν την κυβέρνηση της Ρώμης ότι, ενώ «χαϊδεύει» τους φοροφυγάδες, θέλει να χρησιμοποιήσει την επαγγελματική τους κατηγορία ως εξιλαστήριο θύμα. Για τον λόγο αυτό και σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη χθες στις 25 και 26 του μηνός πολλές από τις «βενζίνες» της χώρας θα παραμείνουν κλειστές με σαρανταοκτάωρη απεργία.

Το θέμα βέβαια είναι σαφώς ευρύτερο. Η Μελόνι ξεκίνησε τη νέα χρονιά με γκάλοπ που δίνει στο κόμμα της το 31% της πρόθεσης ψήφου, δηλαδή πέντε ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τις εκλογές τις 25ης Σεπτεμβρίου. Τώρα όμως η υπόθεση του «Caro carburante» (της ακρίβειας στα καύσιμα) μπορεί και να αλλάξει σε έναν βαθμό το όλο κλίμα.

Ο προοδευτικός Τύπος, αρχίζοντας από την εφημερίδα La Repubblica, υπενθυμίζει στην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ότι προεκλογικά είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του κόμματός της τη μείωση των κρατικών φόρων στα καύσιμα. Φόρους που είχε χαρακτηρίσει άδικους, «σκανδαλώδεις» και με ανάρτησή της στο διαδίκτυο το 2019. Είναι αλήθεια, όπως λέει και η ίδια η Μελόνι, ότι από τότε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξαν πολλά δεδομένα της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας. Ακριβώς επειδή όμως πολλές οικογένειες μετρούν- αναγκαστικά- ακόμη και το ένα ευρώ, αν η «έκρηξη» της τιμής των καυσίμων δεν σταματήσει, όλα δείχνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στη δημοτικότητα της κυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτες.