Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος κατά δημοσιογράφων και εκδοτών, διανθισμένη με προειδοποιήσεις και απειλές, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός των τειχών.
Μεταξύ άλλων, το Politico σε δημοσίευμά του, φιλοξενεί τόσο τις δηλώσεις Ντογιάκου, όσο και τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν, σημειώνοντας πως τα σχόλια του Έλληνα εισαγγελέα έρχονται έπειτα από τη συνεχή κριτική προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές για τον χειρισμό της έρευνας σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι επικρίσεις κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έγιναν συγκρίσεις όσον αφορά στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία ενήργησαν οι βελγικές αρχές στη δική τους έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Politico επισημαίνει ότι σχολιαστές και πολιτικοί έχουν ενταχθεί στη «χορωδία» της κριτικής στα social media, ορισμένοι εκ των οποίων προτάσσουν το σύνθημα: «Φέρτε έναν Βέλγο εισαγγελέα». Προσθέτει πως κάποιοι άλλοι έγραψαν: «Βέλγιο σώσε μας».
Τονίζει επίσης πως η έρευνα για το QatarGate –στο πλαίσιο της οποίας έγιναν τουλάχιστον 16 έφοδοι σε σπίτια και τέσσερις συλλήψεις– συγκρίνεται αναπόφευκτα με τον χειρισμό του σκανδάλου των ελληνικών υποκλοπών, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες κρατικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες που φέρονται να παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ, αλλά και από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως πως προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, σημειώνει το δημοσίευμα.
Από το δημοσίευμα δεν απουσιάζουν οι αιχμές για την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αναφέρεται πως οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν επικριθεί ότι επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς καταλήγουν οι διαρροές στον Τύπο, παρά στο ίδιο το σκάνδαλο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισ. Ντογιάκος, στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όχι μόνο δεν εναντιώθηκε στις παρακρατικές μεθόδους της κυβέρνησης με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, αλλά στράφηκε εναντίον εκείνων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και ζήτησαν από τον ίδιο, ως επικεφαλής του θεσμού της Δικαιοσύνης, να τους προστατέψει
Σε κάθε περίπτωση –όπως σημειώνει το σημερινό κύριο άρθρο της «Εφ.Συν.»– σήμερα, που για ακόμα μια φορά δοκιμάζεται σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες λόγω απροκάλυπτων κυβερνητικών παρεμβάσεων το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, σήμερα που καταργείται με επίκληση του απορρήτου ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, σήμερα που οι έρευνες της ΑΔΑΕ κρίνονται μη νόμιμες, σήμερα που νομοθετήθηκε εσπευσμένα η απαγόρευση ελέγχου της ΕΥΠ, ενώ πρόκειται να νομοθετηθούν περιοριστικές για την ελευθερία του Τύπου διατάξεις, είναι αδιανόητο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χρησιμοποιώντας τον Τερτσέτη και τον Πολυζωίδη να απειλεί και να εμφανίζει τον εαυτό του ως «θύμα».
