Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δημόσια ακρόαση θα έχουν τα μέλη της επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου απόψε (20.00 ώρα Ελλάδας) στην οποία θα δώσουν στη δημοσιότητα το πόρισμα της έρευνας για την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ενώ θα αποφασίσει αν θα προτείνει την ποινική δίωξη του τέως προέδρου.

Χρειάστηκαν 18 μήνες έρευνας και σημαντικών αποκαλύψεων, που οδήγησαν σε πόρισμα με οκτώ κεφάλαια όπου αναλύονται ενδελεχώς τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Την ημέρα εκείνη, οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την έμμεση αλλά σαφή παρότρυνσή του και υποστηρίζοντας όπως και ο ίδιος ότι στις προεδρικές εκλογές του 2020 του «έκλεψαν» τη νίκη επί του Τζο Μπάιντεν, επέδραμαν κατά της έδρας του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, προκαλώντας ένα τεράστιο ωστικό κύμα που έπληξε την πολιτική ζωή στις ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχία και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα μέλη της επιτροπής θα αποφασίσουν αν θα προτείνουν ή όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης, για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας (επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών) και συνωμοσία κατά του αμερικανικού Κράτους.

Οι τρεις αυτές κατηγορίες επισείουν ποινές φυλάκισης και την απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2024.

Το πόρισμα αφορά επίσης τον ρόλο προσώπων του περιβάλλοντος Τραμπ, ενώ το τελικό κείμενο θα ανακοινωθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία στην επιτροπή είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα, διότι τα μέλη της δεν μπορούν να ασκήσουν τα ίδια ποινική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Την απόφαση πρέπει να την πάρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, που έχει ορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει κατά ανεξάρτητο τρόπο την υπόθεση και να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι δίωξη κατά του πρώην προέδρου.

Ωστόσο, το πόρισμα, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, περιλαμβάνει σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία «ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ανατροπή των προεδρικών εκλογών». Όπως είπε ο δημοκρατικός βουλευτής, μέλος της επιτροπής έρευνας Ανταμ Σιφ, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τα κατηγορητήρια επί των οποίων θα γίνει ψηφοφορία, «είμαι σε θέση να πω ότι ο πρόεδρος έχει παραβιάσει πολλούς ποινικούς νόμους. Και πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί όπως οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός που έχει παραβιάσει τον νόμο, δηλαδή θα πρέπει να διωχθεί».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά να επιτίθεται μέσω της πλατφόρμα του Truth Social κατά της πιθανής πρότασης της επιτροπής έρευνας να διωχθεί, χαρακτηρίζοντας τα μέλη της «δημοκρατικούς, αποβράσματα, αλήτες», υποστηρίζοντας ότι οι εμπρηστική ομιλία του στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν «μετριοπαθής και γεμάτη αγάπη», παρά το γεγονός ότι είχε καλέσει τους οπαδούς του «να πολεμήσουν σαν διάβολοι».