Το «τελευταίο αντίο» στον κορυφαίο επιστήμονα και σπουδαίο άνθρωπο, ομότιμο καθηγητή Γεωφυσικής Βασίλη Παπαζάχο, που έφυγε από τη ζωή στα 92 του, είπαν σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, ο πολιτικός κόσμος, φίλοι, συγγενείς, τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού για την εμβληματική προσωπικότητα ενός άξιου ερευνητή που αφήνει τεράστια παρακαταθήκη με το επιστημονικό του έργο και βαθύ αποτύπωμα κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς.
«Αυτός ήταν ο πατέρας μου ένας άνθρωπος μαχητής, ένα φτωχόπαιδο από το Σμόκοβο, το οποίο πάλεψε μια ζωή και έδωσε πραγματικά μια άλλη σημασία στην έννοια του επιστήμονα και του κοινωνικού αγωνιστή», είπε μεταξύ άλλων στον επικήδειο ο γιος του, Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του ΑΠΘ.
Για την επιστημοσύνη, τις αξίες, το ήθος του Βασίλη Παπαζάχου αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκε, έκανε λόγο στον επικήδειο που εκφώνησε και ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Για το επιστημονικό εκτόπισμα του Βασίλη Παπαζάχου και το σημαντικό έργο που αφήνει μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Είναι μια απώλεια ενός σπάνιου ανθρώπου και ενός μοναδικού επιστήμονα που έχει συνδέσει το όνομά του με τη Θεσσαλονίκη. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.
«Τιμούμε έναν άνθρωπο, έναν επιστήμονα και έναν αγωνιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης με πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», σημείωσε προσερχόμενος στην εξόδιο ακολουθία ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Χρ. Γιαννούλης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιστήμονα στην υπηρεσία του λαού χαρακτήρισε τον Β. Παπαζάχο ο Γιάννης Δελής βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. «Συνδέθηκε με τη ζωή και την αγωνία αυτής της πόλης στο μεγάλο σεισμό του ΄78. Εξέφραζε την αγωνία και τους αγώνες αυτής της πόλης μέσα από την κοινωνική και πολιτική του δράση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δελής.
Αύριο Κυριακή η σορός του Βασίλη Παπαζάχου θα μεταφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου θα ενταφιασθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.
