ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιώργος Παγούδης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεμένους με πλαστικές χειροπέδες και χτυπημένους άγρια βρήκαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα 22 πρόσφυγες στη Λέσβο. Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου ένα κλιμάκιο παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας κλήθηκε σε ορεινή περιοχή της Λέσβου προκειμένου να βοηθήσει μια ομάδα νεοαφιχθέντων προσφύγων.

Η ομάδα, αποτελούμενη από 22 άτομα, είχε βγει σε ακτή του νησιού και, όπως φαίνεται, κατά πάγια τακτική κινήθηκε στα βουνά της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να αναζητήσει με δικές της δυνάμεις τον δρόμο προς τη δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα, αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα επαναπροώθησης. Τα γεγονότα όμως που ακολούθησαν, αποκαλύπτουν ακόμα μία φορά το μέγεθος της βιαιότητας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε μια ασφαλή χώρα.

«Καθώς πλησιάζαμε στην τοποθεσία, σε ένα βουνό, αρχίσαμε να ακούμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, να ουρλιάζουν πολύ δυνατά. Ανησυχήσαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε προς την κατεύθυνσή τους. Οταν φτάσαμε, βρήκαμε 22 άτομα. Ολοι έκλαιγαν, γυναίκες, παιδιά και άντρες. Τρία άτομα ήταν δεμένα πολύ σφιχτά με πλαστικές χειροπέδες. Αλλοι τέσσερις ήταν τραυματισμένοι. Με βάση τις μαρτυρίες τους, τα τραύματά τους οφείλονταν στη βία που τους άσκησε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είχαν φύγει όταν εμείς πλησιάσαμε», περιγράφει ο Teo di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα που επιτέθηκε στους πρόσφυγες αποτελούνταν από επτά ή οκτώ άτομα. Τους πλησίασαν λέγοντας ότι είναι γιατροί και τους έφερναν τρόφιμα! «Με βάση τις αναφορές τους, μόλις τους βρήκαν άρχισαν να τους χτυπούν και να τους περνούν χειροπέδες. Η ομάδα που τους επιτέθηκε έφυγε μόλις μας άκουσε να πλησιάζουμε», εξηγεί ο συντονιστής της ιατρικής ομάδας.

Ολοι ήταν σοκαρισμένοι και η ψυχολογική τους κατάσταση ήταν εξαιρετικά άσχημη. «Επρεπε να ειδοποιήσουμε έναν από τους ψυχολόγους μας για να τους παράσχουμε επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη». Στη συνέχεια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές για το περιστατικό και βοήθησαν στη διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο. Παρείχαν, επίσης, υπηρεσίες επακόλουθης φροντίδας στην ομάδα την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά, μέχρι σήμερα καμία εισαγγελική ή αστυνομική αρχή δεν τους έχει καλέσει για κατάθεση σχετικά με τα περιστατικά αυτά. Οπως εξηγεί, κάθε φορά που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούνται σε περιστατικό άφιξης, με τη σειρά τους ειδοποιούν αμέσως τις αρχές. «Πάντοτε συμβαίνει αυτό. Ειδοποιούμε αστυνομία, λιμενικό, Frontex και εισαγγελέα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.», γεγονός που σημαίνει ότι οι αρχές ήταν ενήμερες για τον τόπο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η ίδια δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν οι άγνωστοι δράστες της επίθεσης έφεραν διακριτικά, αν φορούσαν κάποια ομοιόμορφη στολή και αν τα χτυπήματα ήταν με κλομπ. Σύμφωνα πάντως με τη γραπτή της δήλωση στο σχετικό δελτίο Τύπου, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΓΧΣ έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά. «Ακούμε παρόμοιες μαρτυρίες για περιστατικά βίας που συμβαίνουν μόλις οι άνθρωποι φτάνουν στη Λέσβο και τη Σάμο για να αναζητήσουν ασφάλεια, ύστερα από ένα τραυματικό ταξίδι.

Θεωρούμε τις αναφορές αυτές εξαιρετικά ανησυχητικές και προτρέπουμε τις αρμόδιες κρατικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν και να σταματήσουν τέτοια περιστατικά και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς διαδικασίες υποδοχής, προστασίας και ασύλου», τονίζει η γενική διευθύντρια. Σύμφωνα με την ίδια, οι τέσσερις τραυματίες παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο για αξιολόγηση της κατάστασής τους και ιατρική περίθαλψη από όπου ήδη έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν αμέσως στη δομή καραντίνας.