Αρχίζει επί της ουσίας σήμερα η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που απουσίαζε από την προηγούμενη συνεδρίαση την 21η Σεπτεμβρίου, η οποία διακόπηκε γρήγορα και στην οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος στον Τύπο.
Ο 52χρονος πολιτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, ο οποίος κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να αρπάξει από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, είναι πιθανόν ο καλύτερος υποψήφιος για να διεκδικήσει τον προσεχή Ιούνιο την προεδρία της χώρας από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Όμως, αυτή η σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, για «προσβολή» μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του και να αποκλειστεί από την πολιτική ζωή, μόλις επτά μήνες πριν τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην γειτονική χώρα.
Ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ κατήγγειλε την πολιτική δίκη, υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε καταδίκη του Ιμάμογλου σε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκιση – «ακόμη και σε έναν χρόνο και μια ημέρα»– θα σημάνει αυτομάτως πως εξαιρείται από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.
Τον Μάρτιο του 2019, η οριακή του εκλογική νίκη του στις δημοτικές εκλογές ακυρώθηκε από την τουρκική ηγεσία που δεν μπορούσε να αποδεχθεί την απώλεια της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Τρεις μήνες αργότερα, ο Ιμάμογλου κατήγαγε ευρεία νίκη στην επαναληπτική ψηφοφορία. Λίγους μήνες μετά, δήλωσε ότι εκείνοι που ακύρωσαν την εκλογή του ήταν «ηλίθιοι» – επαναλαμβάνοντας την έκφραση που λίγες ώρες πριν είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Η σημερινή δίκη διεξάγεται μία εβδομάδα αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του προέδρου του CHP και πιθανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Βάσει τη νέας νομοθεσίας περί παραπληροφόρησης, ο Κιλιτσντάρογλου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση και κατά συνέπεια να μη μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CHP, το καθεστώς με αυτό τον ελιγμό προσπαθεί «να απαγορεύσει στον δήμαρχό μας οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα». «Όμως σας το λέω ξεκάθαρα: ο Ιμάμογλου είναι μεγάλη μπουκιά που θα σας κολλήσει στον λαιμό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπιεί τον Ιμάμογλου», δεσμεύθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.
