ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Αρτ!
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας στον «Κύκλο Ιδεών» πριν από λίγες ημέρες, υπογράμμισε ότι είναι θετική η ανάπτυξη της οικονομίας (περίπου 5,5% το 2022), ωστόσο «δεν χρειάζεται υμνολογία γιατί σημασία έχει ολόκληρη η εικόνα, καθώς την ίδια ώρα ο πληθωρισμός πλησιάζει το 10% και τρώει τα εισοδήματα και οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο μειώνεται παρά την αύξηση των εξαγωγών.

Είναι θετικό ότι μειώθηκε το ονομαστικό δημόσιο χρέος αλλά η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1% κατά μέσο όρο μακροχρόνια κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα ενώ το παραγωγικό σύστημα της χώρας δεν είναι ακόμη ισχυρό. Η βιομηχανία, είπε, είναι εστιασμένη σε χαμηλής έντασης τεχνολογία και υπηρεσίες χαμηλής παραγωγικότητας. Όπως είπε, 16% του ΑΕΠ, δυο φορές το ΑΕΠ της βιομηχανίας, οφείλεται στο real estate, σε ενοίκια και αγοραπωλησίες «και αυτό το ονομάζουμε ανάπτυξη».