Βαριά πρόστιμα και λουκέτα αντιμετωπίζουν από 1ης Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία με τα δεδομένα τιμολογίων και αποδείξεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «My data» της ΑΑΔΕ. Τις κυρώσεις προβλέπει πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, με το οποίο συστήνεται κρατικός «Τειρεσίας» για τα χρέη των οφειλετών σε Δημόσιο και τράπεζες, ενώ θα βαθμολογείται η πιστοληπτική τους συμπεριφορά. Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές για τις αφορολόγητες χρηματικές κληρονομιές – δωρεές έως 800.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα για τη μη διαβίβαση των στοιχείων στο «My data» από τις επιχειρήσεις αυτά έχουν ως εξής:
■ Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
■ Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Στα καταστήματα που δεν διαβιβάζουν τα δεδομένα των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές στην πλατφόρμα myDATA αναστέλλεται άμεσα η λειτουργία επαγγελματικής εγκατάστασης:
● Για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη διαβίβαση πλέον των δέκα στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί ή όταν η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια 500 ευρώ.
● Για 96 ώρες, εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου η μη διαβίβαση τουλάχιστον τριών στοιχείων λιανικής πώλησης ανεξαρτήτως της αξίας τους.
