Στην πρόταση μείωσης των δημοτικών τελών για κατοικίες και για επαγγελματικούς χώρους λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, προέβησαν το βράδυ της Δευτέρας οι παρατάξεις «Ανοιχτή πόλη» και «Αθήνα είσαι εσύ», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στον Δ. Αθηναίων.
Αν και η κατάθεση της παραπάνω πρότασης –όπως και η συζήτηση για το ενεργειακό κόστος του δήμου Αθηναίων και τις πολιτικές αντιμετώπισής του, σε σχέση και με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο– προκάλεσε αντιπαράθεση και «τριβές» μεταξύ της ηγεσίας του δήμου της Αθήνας και της αντιπολίτευσης, εντούτοις η δημοτική αρχή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα τον Οκτώβριο, εν όψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2023.
Η «Ανοιχτή πόλη» χαρακτήρισε την πρόταση για μείωση των τελών αυτή ως ρεαλιστική και εφικτή, με τον επικεφαλής της, Νάσο Ηλιόπουλο, να τονίζει ότι για την κατοικία, το λιανικό εμπόριο, καθώς και την παροχή υπηρεσιών, η δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναλάβει να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Μιλώντας για το ενεργειακό κόστος του δήμου της Αθήνας και την εξοικονόμηση ενέργειας, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «τιμωρητικά μέτρα της κυβέρνησης», η οποία εκβιάζει την τοπική αυτοδιοίκηση για να δικαιολογήσει την αποτυχία της, όπως είπε. Η τοπική αυτοδιοίκηση κατά τον κ. Ηλιόπουλο, θα πρέπει να λάβει ένα μεγάλο κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύθηκε ότι καμία γειτονιά της Αθήνας δεν θα βυθιστεί στο σκοτάδι. Τόνισε ωστόσο, πως «όταν δοκιμάζεται μία ολόκληρη χώρα, οφείλουμε κι εμείς να δώσουμε το καλό παράδειγμα», προαναγγέλλοντας λελογισμένη χρήση της ενέργειας, χωρίς περιττές σπατάλες.
Επίσης, από πλευράς δημοτικής αρχής εκτιμήθηκε πως από τον επόμενο μήνα θα υπάρξει εξοικονόμηση κατά 60% στον τομέα του φωτισμού, καθώς οι συμβατικές λάμπες αναμένεται πως θα αντικατασταθούν από led μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
