Την κήρυξη 24ωρης απεργίας, σήμερα Τετάρτη, αποφάσισε το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), σε έκτακτη συνεδρίασή του, με αφορμή την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, που συνιστά έμμεσο ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών και ψηφίζεται την ίδια μέρα στη Βουλή. Απεργιακή κινητοποίηση έχει οργανωθεί επίσης από τους εργαζόμενους έξω από το Υπουργείο στις 12 το μεσημέρι.
Στην 24ωρη απεργία και την απεργιακή κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι των δημόσιων μέσων συγκοινωνίας της Αθήνας, όπως γνωστοποίησαν σε κοινή τους ανακοίνωση τα εργατικά σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ., που σημαίνει ότι η πρωτεύουσα θα παραμείνει χωρίς δρομολόγια Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ για όλη την ημέρα.
Επομένως, δεν θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία και τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τη λήξη της. Κατά πάσα πιθανότητα, θα κυκλοφορήσουν πάντως οι 60 λεωφορειακές γραμμές που έχουν παραχωρηθεί στα ΚΤΕΛ.
Όπως εξηγεί το ΕΚΑ, με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ του Υπεραταμείου μεταξύ άλλων: «Κατακρημνίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, «ακυρώνονται οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και οι Κανονισμοί Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, «ανοίγει η πόρτα για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, «καταργείται η πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και μάλιστα όχι σε υποστηρικτικά συστήματα αλλά και σε βασικές ειδικότητες όπως οδηγοί ή τεχνίτες στις επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την υπογραφή ΣΣΕ αορίστου χρόνου με νέες προσλήψεις.
«Για το ΕΚΑ είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών όσο και η προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και των όρων εργασίας του προσωπικού το οποίο πρέπει να απασχολείται στις κομβικές αυτές θέσεις, με σχέση αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης», επισημαίνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
Τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ επισημαίνουν: «Ενώ η κοινωνία βιώνει, καθημερινά, τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τις δραματικές αυξήσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Κυβέρνηση προωθεί τα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και των εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών, όπως ο Ο.Α.Σ.Α., η ΣΤΑ.ΣΥ. και η Ο.Σ.Υ., αδιαφορώντας για τις συνέπειες από την κερδοσκοπική ασυδοσία, που θα υπάρξουν για το μέγιστο αγαθό, το νερό και τις Αστικές Συγκοινωνίες». Και ξεκαθαρίζουν: «Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας θα αγωνιστούμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να αποτρέψουμε τη ψήφιση αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου».
Δικαστική προσφυγή της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής των εργαζομένων των ΜΜΜ στην 24ωρη απεργία η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. επιχείρησε να τη σαμποτάρει με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, γιατί, όπως υποστήριξε, δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις κήρυξης της απεργίας. Ωστόσο, με δεδομένη τη γνωστοποίηση της απόφασης των Σωματείων το μεσημέρι της Τρίτης, κατέστη αδύνατη η εκδίκαση της προσφυγής της εταιρείας σήμερα και ως εκ τούτου η εκδίκαση θα γίνει αύριο το πρωί.
