Μετά από μήνες διαμάχης, η αμερικανική Γερουσία ψήφισε τον νόμο που απελευθερώνει κεφάλαιο 739 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων και του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας ενέκριναν την Κυριακή το πακέτο δαπανών για το κλίμα και την υγεία, στέλνοντας το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή και φέρνοντας τον Τζο Μπάιντεν ένα βήμα πιο κοντά σε μια σημαντική νομοθετική νίκη, προσφέροντάς του δημοσκοπική ανάσα πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, επίσημα γνωστό ως νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, θα διαθέσει 369 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ειδικοί έχουν εκτιμήσει ότι οι κλιματικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων των ΗΠΑ που συντελούν στη θέρμανση του πλανήτη, κατά περίπου 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.
Οι Δημοκρατικοί έχουν υποσχεθεί ότι το νομοσχέδιο θα μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης για εκατομμύρια Αμερικανούς, επιτρέποντας στο Medicare να διαπραγματεύεται τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και να περιορίζει το κόστος τους για τους ασφαλισμένους στα 2.000 δολάρια ετησίως. Όσοι λαμβάνουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας μέσω του Affordable Care Act marketplace αναμένεται επίσης να δουν χαμηλότερο κόστος ασφαλίστρων.
Η νομοθεσία περιλαμβάνει μια σειρά φορολογικών διατάξεων για την κάλυψη του κόστους αυτών των πολιτικών, αποφέροντας 739 δισεκατομμύρια δολάρια για την κυβέρνηση και καταλήγοντας σε συνολική μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αλλαγές πολιτικής περιλαμβάνουν νέο ελάχιστο εταιρικό φόρο, ειδικό φόρο κατανάλωσης 1% στις εξαγορές μετοχών και αυστηρότερη μέτρα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων.
«Σήμερα, οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία τάχθηκαν στο πλευρό των αμερικανικών οικογενειών, ψηφίζοντας για να μειώσουν το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την ασφάλιση υγείας, το καθημερινό κόστος ενέργειας και το έλλειμμα, κάνοντας παράλληλα τις πλουσιότερες εταιρείες να πληρώσουν επιτέλους το δίκαιο μερίδιό τους», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, πανηγυρίζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Κατέβηκα υποψήφιος για πρόεδρος υποσχόμενος να κάνω την κυβέρνηση να εργαστεί ξανά για τις εργαζόμενες οικογένειες και αυτό κάνει αυτό το νομοσχέδιο».
Το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας στη Γερουσία ήταν 51-50, με κάθε Δημοκρατικό να υποστηρίζει το νομοσχέδιο, ενώ και οι 50 Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί τους αντιτάχθηκαν στη νομοθεσία, με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να ανατρέπει την ισοπαλία και να χαρίζει τη νίκη.
Επειδή οι Δημοκρατικοί χρησιμοποίησαν τη διαδικασία συμφιλίωσης για να προωθήσουν το νομοσχέδιο, χρειάζονταν μόνο μια απλή πλειοψηφία για να εγκρίνουν την πρόταση, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν μια ρεπουμπλικανική κωλισιεργεία.
Αλλά η επιλογή να χρησιμοποιηθεί η συμφιλίωση περιόρισε επίσης κάπως όσα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν οι Δημοκρατικοί στο νομοσχέδιό τους. Γερουσιαστές υποστήριξαν το Σάββατο ότι μια βασική διάταξη για την υγειονομική περίθαλψη, η οποία θα έθετε ανώτατα όρια που σχετίζονται με τον πληθωρισμό στην ικανότητα των εταιρειών να αυξήσουν τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, αντίκειται στους κανόνες συμφιλίωσης. Μια άλλη πρόταση για περιορισμό του κόστους της ινσουλίνης στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά στα 35 δολάρια το μήνα αφαιρέθηκε επίσης από το νομοσχέδιο αφού 43 Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού της, για διαδικαστικούς λόγους.
Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί πανηγύρισαν ότι οι γερουσιαστές επέτρεψαν στις περισσότερες από τις διατάξεις τους για την υγειονομική περίθαλψη και το κλίμα να προχωρήσουν.
Το νομοσχέδιο που προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις οκτώ μηνών, μπόρεσε να κερδίσει την υποστήριξη ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών της Γερουσίας την Κυριακή, παρόλο που το τελικό κείμενο είναι πολύ μικρότερη σε εμβέλεια από τον αρχικό νόμο Build Back Better που έφερε την υπογραφή του Μπάιντεν.
Ο περιορισμός των προβλέψεων του νομοσχεδίου απογοήτευσε τον προοδευτικό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος επέκρινε το Σάββατο τον συμβιβασμό. Ο Σάντερς τόνισε ότι θα βοηθήσει ελάχιστα τους εργαζόμενους Αμερικανούς που αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις αυξανόμενες τιμές και πίεσε ανεπιτυχώς για επέκταση του νομοσχεδίου για περαιτέρω μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης.
Αυτή η νομοθεσία δεν αντιμετωπίζει την πραγματικότητα ότι έχουμε περισσότερες ανισότητες εισοδήματος και πλούτου σήμερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία εκατό χρόνια», είπε ο Σάντερς. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τη συστημική δυσλειτουργία του αμερικανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης».
Παρά την κριτική του, ο Σάντερς υποστήριξε την τελική έκδοση του νομοσχεδίου. Η έγκριση της Γερουσίας ακολούθησε μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε όλη νύχτα και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν δεκάδες προτεινόμενες αλλαγές στο πακέτο δαπανών. Οι Δημοκρατικοί παρέμειναν ως επί το πλείστον ενωμένοι στην αντίθεσή τους στις τροπολογίες των Ρεπουμπλικανών, διατηρώντας το νομοσχέδιο αμετάβλητο και διασφαλίζοντας την ψήφισή του.
Ήταν ένας μακρύς, σκληρός δρόμος με στροφές. Αλλά επιτέλους, επιτέλους φτάσαμε», δήλωσε στο τέλος της διαδικασίας ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ. «Ξέρω ότι ήταν μια κουραστική μέρα και μια μεγάλη νύχτα, αλλά τα καταφέραμε. Σήμερα, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς, η Γερουσία γράφει ιστορία».
Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν σφόδρα το νομοσχέδιο, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των Δημοκρατικών ότι η νομοθεσία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών. Σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε από την Moody’s Analytics, το νομοσχέδιο θα «μειώσει μέτρια τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του 10ετούς δημοσιονομικού ορίζοντα».
«Οι Δημοκρατικοί θέλουν να καταβάλλουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αυξήσεις φόρων και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αλόγιστες δαπάνες – και για ποιο πράγμα;», σημείωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, στην ομιλία του το Σάββατο. «Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο για τον πληθωρισμό που δεν θα μειώσει ουσιαστικά τον πληθωρισμό».
Οι Δημοκρατικοί της Βουλής απέρριψαν την κριτική των Ρεπουμπλικανών, επιμένοντας ότι θα εγκρίνουν γρήγορα τον νόμο και θα τον στείλουν στο γραφείο του Μπάιντεν. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας, Στένι Χόγιερ, είπε ότι η Βουλή θα επιστρέψει την Παρασκευή για να ψηφίσει το νομοσχέδιο και οι Δημοκρατικοί δεν χρειάζονται τις ψήφους Ρεπουμπλικανών για να το εγκρίνουν.
Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, έχει υποσχεθεί ότι η Βουλή θα κινηθεί γρήγορα μόλις η Γερουσία βάλει τη σφραγίδα έγκρισης του νομοσχεδίου. Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «μόλις μας το στείλουν, θα το περάσουμε».
Πηγή: TheGuardian
