Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μεγαλώνουν οι ανησυχίες για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη νότια Ουκρανία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κατηγορεί το Κίεβο ότι σχεδιάζει «προβοκάτσια» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα εφεδρικά συστήματα υποστήριξης του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών. Ο Κιρίλοφ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση ατυχήματος στον σταθμό, ραδιενεργό υλικό θα κάλυπτε την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγορεί ευθέως του Κίεβο (που απορρίπτει τις κατηγορίες) και χτυπά καμπανάκι για την Παρασκευή (19/08) ημέρα επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειώνει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει «βαριά όπλα» μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.


► Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο. Εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στις γραμμές του μετώπου και επανειλημμένως έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί στην περιοχή του τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά.


Στο μεταξύ, με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή τριμερή συνάντηση στην πόλη Λβιβ.

Σε αυτή θα λάβουν μέρος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ενρντογάν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κυρίαρχο θέμα αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια αλλά και η προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.