Με φοβερά συνθήματα, δυναμισμό και χρώματα, πλήθος κόσμου, στην πλειονότητά τους γυναίκες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων και πραγματοποίησαν σημαντική διαμαρτυρία έξω από τη μητρόπολη Αθηνών.
Αιτία οι σκοταδιστικές απόψεις που προωθούνται και από την ιεραρχία της Εκκλησίας, καθώς η Ιερά Σύνοδος έχει αποφασίσει να διαβαστεί κήρυγμα κατά των αμβλώσεων στους ναούς της χώρας.
«Δική μου μήτρα, δική μου επιλογή», «η μήτρα μου δεν είναι του έθνους μηχανή κι αν θα γίνω μάνα δε θα μου πεις εσύ» μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν σε μια ειρηνική, αλλά εμβληματική διαμαρτυρία.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την απόφαση για κήρυγμα κατά των αμβλώσεων, το κλίμα πυροδότησε την προηγούμενη εβδομάδα και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος με τις μεσαιωνικές απόψεις για τον βιασμό που εξέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο μητροπολίτης μετά την γενική κατακραυγή επιχείρησε εν μέρει να ανασκευάσει.
Ο αγώνας, όμως, κατά της οπισθοδρόμησης δεν σταματά εδώ, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις.
This morning in all Greek Orthodox churches a text by the holy synod will be read during mass, condemning abortion as a practice and a right.
Outside of Athens Cathedral women’s organizations gathered in protest. They have my full support. ✌️?? pic.twitter.com/Xma3FYoTni
— Ingo D. Wetrust ? ?anti anti-antifa ?? (@iptamenos3) September 8, 2022
«Καλλιτεχνική» παρέμβαση και στη Μητρόπολη Πατρών
Δράσεις κατά της απόφασης της Ιεράς Συνόδου πραγματοποιήθηκαν και στην Πάτρα από φεμινιστικές συλλογικότητες και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, που έριξαν μπογιές στην πρόσοψη του κτιρίου της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, όπου γράφτηκαν και συνθήματα υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και κατά του «σκοταδισμού» της Εκκλησίας.
Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή παρέμβαση, αλλά οι συγκεντρωμένοι πέταξαν τρικάκια στην είσοδο του Νικομείδειου Πνευματικού Κέντρου πλησίον του «Άξιον Εστί», τα οποία έγραφαν: «Νόμιμες και δωρεάν εκτρώσεις».
Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και πολύμορφες δράσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
