Η ενεργειακή κρίση με φόντο την αδυναμία της Κομισιόν να πείσει τους 27 για τις προτάσεις τους αλλά και τη δυσκολία των κρατών-μελών να καταλήξουν σε ενιαία πολιτική θα κυριαρχήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που μετά τη θερινή ανάπαυλα συνεδριάζει από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη στο Στρασβούργο. Κορυφαία στιγμή της συνεδρίασης θεωρείται η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την «Κατάσταση της Ενωσης» την Τετάρτη το πρωί (10 ώρα Ελλάδας).
Κι αυτό όχι τόσο γιατί το δανεισμένο από τις ΗΠΑ πολιτικό «έθιμο» στην αρχή κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό (κάθε άλλο, αφού οι εξελίξεις της τελευταίας τετραετίας, με επίκεντρο την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την εισβολή στην Ουκρανία, έχουν ακυρώσει σχεδόν όλες τις εξαγγελίες της Κομισιόν). Αλλά κυρίως γιατί, μετά το αδιέξοδο στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και τη μερική απόρριψη του σχεδίου της Κομισιόν, η πρόεδρος της Επιτροπής καλείται την Τετάρτη να δώσει αν όχι την τελική πρότασή της για την αντιμετώπιση της κρίσης αερίου, τουλάχιστον το αδρό περίγραμμά της.
Η ενεργειακή κρίση πάντως αναμένεται να διαπεράσει κι άλλα θέματα της Ολομέλειας του Ε.Κ. Αύριο Τρίτη οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή την αντίδραση της Ε.Ε. στη δραματική αύξηση των τιμών και θα αξιολογήσουν τα προτεινόμενα μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σχετικό ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί στην επόμενη σύνοδο της ολομέλειας τον Οκτώβριο.
Συναφές είναι και το σχέδιο ενίσχυσης των ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55» για την επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση κατανάλωσης έως το 2030. Αν και κεντρική ιδέα του σχεδίου, που τίθεται σε ψηφοφορία την Τετάρτη, είναι η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της Ε.Ε. σε 45% έως το 2030 και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 16%, οι ευρωβουλευτές είναι βέβαιο ότι θα σχολιάσουν την αντίφαση του σχεδίου αυτού με τα τωρινά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, που προβλέπουν περισσότερο λιγνίτη, περισσότερο πετρέλαιο και περισσότερες εκπομπές.
Στην ομιλία της Φον ντερ Λάιεν για την «Κατάσταση της Ενωσης», πέραν της ενεργειακής και της ουκρανικής κρίσης, σημαντικό βάρος αναμένεται να πέσει στο θέμα των δημοσιονομικών κανόνων και των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας που για τέσσερα χρόνια βρίσκονται σε αναστολή (και για το 2023) λόγω πανδημίας και ουκρανικού. Ωστόσο έχει πλησιάσει η ώρα της αναθεώρησης και συμφωνία δεν έχει φανεί στον ορίζοντα. Κι αυτό τη στιγμή που τα κράτη-μέλη έχουν συσσωρεύσει βουνά νέου χρέους και οι αγορές «δαγκώνουν» τα κρατικά ομόλογα. Είναι βέβαιο ότι η πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει ειδικό κεφάλαιο για το θέμα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, έχει προϊδεάσει για α λα καρτ και ανά κράτος στόχους μείωσης του χρέους.
Τέλος, στην Ολομέλεια αναμένεται την Τετάρτη να δοθεί το τελικό πράσινο φως στην Οδηγία για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς, την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αξιοπρεπή διαβίωση, την αντιμετώπιση της φτώχειας των εργαζομένων. Για να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της επάρκειας των υφιστάμενων νόμιμων κατώτατων μισθών, οι χώρες της Ε.Ε. καλούνται να θεσπίσουν ένα «καλάθι αγαθών και υπηρεσιών» σε πραγματικές τιμές ή να το καθορίσουν στο 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και στο 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού. Στις χώρες όπου λιγότερο από το 80% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για την αύξηση του ποσοστού αυτού.
Στην Ολομέλεια του Ε.Κ. το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών
Για πρώτη φορά αναμένεται επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα (Δευτέρα, 12/9/2022) το απόγευμα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) που ξεκινά στις Βρυξέλλες, για το σκάνδαλο των υποκλοπών που συγκλονίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Μετά τη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής του Ε.Κ. για τις παρακολουθήσεις PEGA και την ακρόαση τόσο των δημοσιογράφων, θυμάτων και ερευνητών των παρακολουθήσεων, όσο και των αρμόδιων εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης που έλαμψαν διά… της σιωπής και της επίκλησης του απορρήτου, η σημερινή συνεδρίαση του Ε.Κ. αναμένεται να δώσει μια πρώτη εικόνα για τον αντίκτυπο του σκανδάλου στα κορυφαία όργανα της Ε.Ε.
«Συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του θέματος στην ατζέντα της Ολομέλειας, αλλά ακόμη και από τις αναμενόμενες διπλωματικές και προσεκτικές διατυπώσεις της Κομισιόν και της τσεχικής προεδρίας της Ε.Ε. είναι βέβαιο ότι θα καταγραφούν «αποστάσεις ασφαλείας» της ηγεσίας της Ενωσης από τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης.
Ευρωκοινοβούλιο κατά Ουγγαρίας ξανά
Η Ουγγαρία είναι πλέον «υβριδικό καθεστώς», αναμένεται να διακηρύξει το Ε.Κ., μέσω του σχεδίου έκθεσης για τις εξελίξεις από τότε που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. εις βάρος της κυβέρνησης Ορμπαν. Που σημαίνει ότι στην Ουγγαρία εξακολουθεί να υφίσταται «συστημική απειλή για τις αξίες της Ε.Ε.», παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ορμπαν και της Κομισιόν να βρουν τρόπους ώστε να μην απειληθεί η καταβολή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρα. Η έκθεση, που οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη και θα ψηφίσουν την Πέμπτη, διαπιστώνει ότι η δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τότε που το Ευρωκοινοβούλιο, το 2018, κίνησε διαδικασία εις βάρος της χώρας.
Οι κύριοι τομείς ανησυχίας είναι η λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ακαδημαϊκή και θρησκευτική ελευθερία, τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων. Η έκθεση τονίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία του άρθρου 7 θα ισοδυναμούσε με παραβίαση του κράτους δικαίου από το ίδιο το Συμβούλιο και ζητούν την παρακράτηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ουγγαρίας έως ότου συμμορφωθεί με τις συστάσεις και τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου.
Δείτε
Δείτε όλη την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του Ε.Κ. και παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις της από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, με ταυτόχρονη διερμηνεία και στα ελληνικά, στον σύνδεσμο:
https://www.europarl.europa.eu/plenary/el/home.html
ΑΤΖΕΝΤΑ
● Ευρωκοινοβούλιο, Ολομέλεια, 12-15/9, Στρασβούργο
● Συμβούλιο Ε.Ε., Ατυπη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, 14-16 Σεπτεμβρίου, Πράγα
Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας
