Σε απελπισία οι συγγενείς των δέκα παγιδευμένων ανθρακωρύχων τέσσερις ημέρες μετά την κατάρρευση λόγω πλημμύρας σε τρεις στοές ορυχείου της Κοαχουίλα, καθώς ενισχύονται οι φόβοι ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Ο Μεξικανός πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ζήτησε χθες από τα σωστικά συνεργεία να κάνουν περισσότερα για να σωθούν οι εργάτες που παραμένουν εξήντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
«Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να σωθούν οι ανθρακωρύχοι. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που οδεύουμε να κάνουμε και να κάνουμε ακόμη περισσότερα», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον τόπο της καταστροφής. «Θέλω να γίνει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.
Φόβοι για το επίπεδο νερού
Ο ίδιος έλεγε προχθές ήταν «αποφασιστική» ημέρα για την επιχείρηση διάσωσης: «θα μάθουμε αν υπάρχει πιθανότητα να μπουν οι δύτες χωρίς κίνδυνο». Όμως οι δύτες δεν μπόρεσαν να μπουν στις στοές, καθώς το επίπεδο των νερών (34 μέτρα) δεν υποχώρησε παρά 9,5 μέτρα.
Οι δύτες «λένε πως δεν ξέρουν πότε» θα μπορέσουν να καταδυθούν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλίσια Ουέρτα, ανιψιά ενός από τους παγιδευμένους ανθρακωρύχους.
«Ακόμα ελπίζουμε ότι βρίσκονται σε ένα υψηλότερο μέρος (του ορυχείου), αν και έχει πάρα πολύ νερό…» είπε η συγγενής ενός άλλου αγνοούμενου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα περίπου 400 μέλη των σωστικών συνεργείων χρησιμοποιούν περίπου είκοσι αντλίες. Ειδικοί φοβούνται όμως πως το επίπεδο του νερού μπορεί να ανέβει, λόγω ροής από γειτονικό ορυχείο.
Ξύπνησαν μαύρες μνήμες
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πολιτεία Κοαουίλα, την μόνη όπου εξορύσσεται άνθρακας στο Μεξικό, έχουν ξανασυμβεί τέτοιες τραγωδίες. Τον Ιούνιο του 2021, επτά εργάτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κατάρρευσης υπόγειας στοάς.
Τη 19η Φεβρουαρίου 2006, 65 ανθρακωρύχοι είχαν σκοτωθεί όταν εξερράγη αέριο συγκεντρωμένο σε θύλακα στην Πάστα δε Κόντσος, σε ορυχείο που ανήκε στην κοινοπραξία Grupo México.
Δεκαέξι χρόνια αργότερα, 63 από τα 65 πτώματα εξακολουθούν να κείνται στις στοές του με τις οικογένειες να ζητούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη αλλά και να ληφθούν μέτρα για να προλαμβάνονται τέτοια δυστυχήματα.
