Περίπου το ένα τέταρτο των προβλεπόμενων πτήσεων για αύριο, Πέμπτη, το πρωί στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού ακυρώθηκε λόγω της απεργίας που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς τους.
Η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τον αριθμό των πτήσεών τους ανάμεσα στις 07:00 και 14:00 τοπική ώρα, ενώ πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό τεράστιες δυσκολίες στη διαχείριση των ταξιδιωτών λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η Air France, η βασική εταιρεία που λειτουργεί στον αερολιμένα Paris-Charles-de-Gaulle, ανακοίνωσε ως εκ τούτου ότι ακύρωσε 85 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων για αύριο ανταποκρινόμενη στις αξιώσεις της DGAC. Προβλέπονται επίσης «αλλαγές ωραρίων στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων», σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία διευκρίνισε ότι «οι ενδιαφερόμενοι πελάτες θα ενημερωθούν άμεσα».
Το σύνολο των συνδικάτων του αεροδρομίου του Ρουασί (CGT, FO, CFDT, CFTC, CFE-CGC, Unsa και SUD) ζήτησε να μετάσχουν στην κινητοποίηση όλοι οι μισθωτοί του κομβικού αερολιμένα με αίτημα αύξηση των αποδοχών κατά 300 ευρώ «άνευ όρων, για όλες και όλους».
Το συνδικάτο FO υπολογίζει σε 15.000 τον αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν σε δύο χρόνια στον αεροπορικό τομέα λόγω της πανδημίας της COVID-19, κάτι το οποίο οδηγεί σε «πιεσμένους εργαζόμενους».
Στα τέλη Απριλίου, ο πρόεδρος του ομίλου «Αεροδρόμια του Παρισιού (ADP) είχε ανακοινώσει ότι 4.000 θέσεις εργασίας ήταν να καλυφθούν στα αεροδρόμια του Ορλί και του Ρουασί, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα προσλήψεων.
Σε ορισμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, η έλλειψη προσωπικού προκάλεσε ήδη τεράστια προβλήματα, όπως στο Άμστερνταμ-Σίπολ ή σε αυτό της Φρανκφούρτης, όπου πτήσεις ακυρώθηκαν υποχρεωτικά τις τελευταίες εββδομάδες λόγω ελλείψεων σε προσωπικό εδάφους.
Στη Βρετανία, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον ίδιο λόγο.
