ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιώργος Τσιάρας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου από τους «ανεξάρτητους» Δυτικούς, αλλά και ορισμένους ρωσόφιλους αναλυτές, και ως απόδειξη της όλο και ταχύτερης πτώσης της μαχητικής ικανότητας και του ηθικού των Ουκρανών μαχητών στο Ντονμπάς, η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αναγκάστηκε, χθες, να παραδεχτεί την οριστική απώλεια του Λισιτσάνσκ, μιας βιομηχανικής πόλης που μαζί με το Σεβεροντονέτσκ αποτέλεσαν τον τελευταίο θύλακα αντίστασής τους στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές». «Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», αναφέρει η ανακοίνωση, που συμπληρώνει ότι τυχόν παραμονή θα ήταν «καταστροφική».

Λίγες ώρες νωρίτερα, βέβαια, τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο κορυφαίος σύμβουλός του, Αρεστόβιτς, είχαν διαψεύσει τις πληροφορίες, με τον Ουκρανό πρόεδρο να λέει στους τηλεθεατές ότι «είναι αδύνατον να πούμε ότι το Λισιτσάνσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο» των Ρώσων και να διαβεβαιώνει ότι οι μάχες συνεχίζονται στα προάστια της πόλης -προς επίρρωσιν της λαϊκής παροιμίας ότι το ψέμα πεθαίνει τελευταίο.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η διαταγή για την εκκένωση της Λισιτσάνσκ ήρθε με πάνω από ενάμιση μήνα καθυστέρηση, καθώς ήδη από την πτώση της Ποπασνάγια, στον Νότο, φάνηκε πως οι ουκρανικές θέσεις στο βορειοανατολικό τοίχωμα του «καζανιού» του Ντονμπάς δεν ήταν πια μεσοπρόθεσμα υπερασπίσιμες.

Οπως και στη φυγή από το Σεβεροντονέτσκ, έτσι και τώρα, χιλιάδες Ουκρανοί πολεμιστές, μεταξύ των οποίων και πολλοί Πολωνοί, Γεωργιανοί και Ευρωπαίοι «εθελοντές»/μισθοφόροι σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, προσπαθώντας να διαφύγουν από δρόμους υπό συνεχή βομβαρδισμούς και μέσα από ναρκοθετημένα από συμπολεμιστές τους χωράφια και δάση, ενώ πολλά βίντεο από τη Λισιτσάνσκ δείχνουν τόνους εγκαταλειμμένου δυτικής προέλευσης πολεμικού υλικού, αλλά και ρωσόφωνους πολίτες να υποδέχονται τους επιτιθέμενους ως απελευθερωτές, με ρωσικές σημαίες.

«Σας περιμένουμε από το 2014», ακούγεται σε ένα από αυτά τα (πιθανόν προπαγανδιστικά) βίντεο, που φυσικά παίζουν μόνο στα ρωσικά κανάλια, αλλά μπορεί ο καθένας να δει μέσω Ιντερνετ.

Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση του «υπουργείου Εσωτερικών» του Λουχάνσκ, οι ντόπιοι πολιτοφύλακες (και φυσικά οι Ρώσοι σύμμαχοί τους) δεν θα σταματήσουν στα σύνορα της επαρχίας, αλλά συνεχίζουν ήδη την προέλαση προς το Σεβέρσκ, τη μοναδική μεγάλη πόλη πριν από τη δεύτερη γραμμή άμυνας (και τοπικό αρχηγείο) των Ουκρανών στον άξονα Σλαβιάνσκ – Κραματόρσκ – Μπαχμούτ.

Η ανακοίνωση προσθέτει πως, μετά την πτώση του Λουχάνσκ, το ενεργό μέτωπο μειώθηκε από τα 117 στα 75 μόλις χιλιόμετρα, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων και, κυρίως, των πυκνότατων μπαράζ του ρωσικού πυροβολικού, που αποδεικνύεται και σε αυτόν τον πόλεμο πως παραμένει ο «βασιλιάς του πολέμου».

Η επόμενη μεγάλη μάχη έχει, πάντως, ήδη ξεκινήσει εδώ και μέρες στα περίχωρα της Σλαβιάνσκ, αλλά και στο Σολεντάρ, στην περίμετρο του βαριά οχυρωμένου οικισμού Μπαχμούτ ή Αρτεμόφσκ, που ανήκει στη ρωσόφωνη εξεγερμένη επαρχία του Ντονέτσκ: η καλά οχυρωμένη αυτή περιοχή εντοπίζεται στο κέντρο και προς τα νότια του «καζανιού» του Ντονμπάς και οι Ουκρανοί επιμένουν να στέλνουν συνεχώς ενισχύσεις, με πιο πρόσφατη την 58η ταξιαρχία πεζικού, αλλά και κάποιες από τις τελευταίες «επιζήσασες» του ώς τώρα πολέμου αντιαεροπορικές συστοιχίες S-300.

Να συμπληρώσουμε, βέβαια, ότι, μετά την πτώση της Λισιτσάνσκ, τα πράγματα πλέον δυσκολεύουν αισθητά και για τους Ουκρανούς υπερασπιστές του Χαρκόβου, που έπειτα από μια σχετικά σύντομη περίοδο αποτυχημένων «αντεπιθέσεων», βρίσκεται πλέον ξανά σε κατάσταση οιονεί ρωσικής πολιορκίας.

Σε αντίποινα για αυτές τις στρατηγικές απώλειες στο Ντονμπάς, οι Ουκρανοί επιτελείς εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις κατά του ρωσικού εδάφους, πλήττοντας κατοικημένες περιοχές της πόλης Μπέλγκοροντ και επιχειρώντας χωρίς επιτυχία να πλήξουν με πύραυλο Toskha-U τη διάσημη από την εκεί αποφασιστική μάχη στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πόλη του Κουρσκ.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Μπέλγκοροντ, υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον 11 πολυκατοικίες και 30 κατοικίες, ανάμεσά τους πέντε που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Ρωσία «απάντησε» με μαζικά πυραυλικά πλήγματα στο Χάρκοβο, αλλά και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Νικολάγεφ, στον Νότο, όπου η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέστρεψε έναν ακόμη στρατώνα, γεμάτο με ξένους μισθοφόρους, που ετοιμάζονταν να μεταφερθούν στο κυρίως μέτωπο του Ντονμπάς.

Οι Ουκρανοί κατήγγειλαν, επίσης, ως στοχευμένη δολοφονία αμάχων ρωσική επίθεση με αερομεταφερόμενο αντι-πλοϊκό πύραυλο βαρέος τύπου Kh-22, φτιαγμένο για την καταστροφή αεροπλανοφόρων, σε πολυκατοικία της Οδησσού, τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατά την οποία υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν 21 πολίτες και τραυματίστηκαν 40, χωρίς ώς τώρα να αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία ή να επιτρέπει την ανάρτηση βίντεο από πολίτες ή δημοσιογράφους, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να προστατέψει τους διασώστες από νέα επίθεση. Η Ρωσία, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί από τη μεριά της στη συγκεκριμένη επίθεση.